megan_pomocy Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Hej, Pytanko jak w temacie: Czy w Megane II 1.6 2008r da się zbyt mocno napiąć pasek rozrządu? Po 6 miesiącach po wymienia padła mi rolka (zaczęła hałasować) i zaczęła cieknąć pompa wody. Jedno źródło mi powiedziało, że się nie da za mocno napiąć, a drugie, że był zbyt mocno napięty, dlatego układ sie szybko zużył. Przejechałem na nim ok 6tyś km przez te 6 mieś. Musiałem wymienić rozrząd. Edytowane 5 Września 2014 przez megan_pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Napinacz ma pewną regulację naciągu,i oczywiście można przesadzić.Jedni naciskają go w najdłuższym miejscu,inni przy użyciu rozsądnej siły w palcach,obracają go o 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Przecież tam jest automatyczny naciąg realizowany przez sprężynę przy rolce. Nic się chyba nie ustawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Nic się chyba nie ustawia. Owszem, ustawia się. Kółko napinacza jest mocowane mimośrodowo, po jego wstępnym ustawieniu przekręca się go odpowiednio, w taki sposób aby znacznik znalazł się w odpowiednim miejscu w stosunku do znacznika nieruchomego. Potem dokręca się śrubę trzymającą rolkę, z odpowiednim momentem.Nie wiem czy rolkę da się przekręcić palcami. Jeżeli mechanik wiedział jak ustawia się rozrząd w silnikach Renault to nie mógł mocniej naciągnąć paska. Chyba, że zrobił to z niewiedzy lub celowo. Innej opcji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Uważam, że da się za mocno. Sam u siebie naciągnąłem za mocno i przy pierwszym rozruchu strzeliło jak z bicza i przeskoczył o jeden ząbek. A jak tego dokonałem? Ano tak: pasek powinno się założyć powiedzmy najpierw na koła rozrządu i potem idąc zgodnie z wskazówkami zegara "w prawo" dalej na pompę, dolne kółko zębate na wale, rolka prowadząca i napinacz. Kurde nie mogłem za chiny ludowe nałożyć go na napinacz. Więc wykombinowałem tak: rolka pompy ma ładne stożkowe ścięcie - w sam raz by napięty pasek nasadzić po tym stożku. Więc tak uczyniłem. Nałożyłem go na wszystkie koła i kółeczka i na końcu na pompę. Powiem więcej dalej nie chciał wejść, więc jeszcze sobie pomogłem dużą drewnianą belką, jednocześnie kręcąc wałem, aż wskoczył na swoje miejsce. Był mocno naszpanowany, ale pomyślałem jest napinacz to się jakoś ułoży. Obróciłem jeszcze kilka razy wałem, włożyłem blokady dla weryfikacji, nic się nie przestawiło. Poskładałem do kupy, zakręciłem rozrusznikiem i DUP. Robota od nowa. Tylko ja jestem amator i to dopiero mój może z 6 albo 7 rozrząd, więc wyszło brak doświadczenia. Warsztat nie powinien robić taki błędów, ale jak widzimy co wyczyniają w programie typu USTERKA czy BĘDZIE PAN ZADOWOLONY - nic mnie nie zdziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi