Gungosa Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Witam czy bezpiecznym jest abym pojechal na myjnie otworzyl maske i umył caly silnik i komorę silnikową. Oczywiście nie zalewal bym zbytnio skrzyneczki z bezpiecznikami i akumulatora. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 8 Września 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Nie jest zalecane mycie silnika. Lepiej wewnątrz posprzątaj i w domu, żona się ucieszy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 poza tym na myjniach jest zakaz mycia silników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gungosa Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Tak pytam bo Pan który wymieniał mi olej w samochodzie tak mi zasugerował, pozatym kuzyn w audi a6 myje myjka cisnieniowa i nic zlego mu sie nie stało. Gdzieś w tv też widzialem jak tak myli ale jak to sie ma do scenica 2 to niewiem. P.S. myjke cisnieniową mam w domu. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 8 Września 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Ja myłem kilka razy i nigdy nie było problemów. Zawsze przed myciem silnik nagrzałem, to woda szybko odparowywała. Ostatnio chyba opisywałeś jakieś problemy na forum - w takiej sytuacji ja bym nie ryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Oczywiście nie zalewal bym zbytnio skrzyneczki z bezpiecznikami i akumulatora. To jak kolega zbytnio nie zaleje to może uda się jeszcze dojechać do tego pana co olej wymieniał, jeśli oczywiście elektrykę też robi. A tak na poważnie to nawet jak zawiniesz skrzyneczkę to mogą ci później złączki śniedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawulak Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Możesz zaryzykować, ale nie rób tego często. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Wpierw osłonić woreczkiem wrażliwe miejsca i okleić taśmą, następnie spryskać preparatem do mycia silnika odczekać i spłukiwać. Dobrze jest mieć dostęp do sprężarki aby wydmuchać wszystkie styki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smack_daddy Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Ja jak kupiłem swoje auto to miałem mocno "przykurzony" cały motor. Też wahałem się czy myć silnik czy nie ale się odważyłem. Kupiłem dobry środek, spryskałem komorę, odczekałem z minutę i spłukałem Karcherem. Dodatkowo przesmarowałem jeszcze plastiki takim specjalnym woskiem aby całość wyglądała salonowo :) Zrobiłem to dla siebie zaraz po zakupie Meganki. Nie polecam natomiast robić tego przed sprzedażą. Potencjalni nabywcy będą się od razu doszukiwać nie wiadomo czego ;) Taki kraj ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert250 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Nie ma problemu dla silnika żeby go umyć, ale zrób to na myjni gdzie jakaś miła pani zrobi to za 15 pln bo wtedy na takiej myjni można myć silnik, na tzw. bezdotykowej to nie dozwolone zwykle = doczytaj w regulaminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbol Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Mycie jest wskazane jak masz jakiś wyciek- żeby zlokalizować źródło. Ja po kupnie zrobiłem to ręcznie, tzn. metodą "łapkowo-szmatkową" bo do mycia na myjni nie jestem przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpula Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 To powiedzcie jak myją silniki handlarze, że pod maską jest jak w pokoju dziecinnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 stosują silne środki na zabrudzenie, spryskują silnik, czekają kilka minut i karcherem spłukują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpula Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 karcherem spłukują I oni nie zalewają elektroniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Jako młody chłopak pracowałem na myjni i mieliśmy w ofercie mycie silników. Powiem nawet, że usługa była bardzo popularna. To był koniec lat 90'. - większość silników benzynowych z zapłonem na rozdzielaczu miało kłopot z ponownym rozruchem. Powodem była woda, która dostawała się do kopułki rozdzielacza. Po rozkręceniu i wydmuchaniu wszystkiego sprężonym powietrzem samochody wracały do życia. Najbardziej upierdliwym samochodem jaki pamiętam było Renault 19, który po myciu nigdy nie zapalał, musiał odstać jeden dzień aż wszystko odparowało. Przed myciem trzeba było informować klienta, że może już nie odjechać gdyż niektórzy bardzo się pieklili - z silnikami typu diesel nigdy nie było problemu, ale to były inne diesle. Pamiętam faceta z Daewoo Leganza, który chciał myć silnik przy każdym myciu nadwozia, jak mu powiedziałem, że tego się nie robi co tydzień, to odpowiedział "niech mi Pan go chociarz chociaż z wierzchu spłuka" :blink: Moje prywatne zdanie to można myć, ale sam silnik ewentualnie skrzynie biegów, zabezpieczyć elektronikę i osprzęt silnika. Silnik musi być rozgrzany, aby szybko odparował. Odpalamy silnik zaraz po myciu i jeżeli mamy dostęp do sprężonego powietrza dodatkowo go osuszamy. Potem krótka wycieczka po mieście aby wszystko odparowało i powinno być w porządku. Edytowane 20 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi