Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nie mogę zamknąć megii ! Czujnik niedomkniętych drzwi.

asroma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam wielki problem i potrzebuje szybkiej pomocy :/ Nie mogę zamknąć auta, gdyż komputer pokazuje otwarte drzwi.. nie wiem które bo nie pokazuje mi poszczególnych drzwi.. a centralny zamek odbija bo myśli że mam otwarte wrota :/ Czy jest jakiś sposób że by zamknąć auto? Nie jest garażowane... śpi na polu:/ Próbowałem odłączać zamki na pinach, ale bez reakcji cały czas odbija..Masakra przez głupi czujnik auto nie jest w ogóle zabezpieczone przed "niepożądanymi" osobami.

Włóż kartę do kieszeni, otwórz drzwi kierowcy, przytrzymaj przez 5 sekund przycisk centralnego zamka. Zamki najpierw zamkną się i natychmiast otworzą a po 5 sek zamkną się na dobre. Zatrzaśnij drzwi kierowcy i po kłopocie. Jest to sposób podany przez kol. Nel i działa.

A jeśli powyższy sposób nie zadziała bo system nadal będzie uparty to zamykaj wszystkie zamki mechanicznie.

W każdych, prócz drzwi kierowcy drzwiach po ich otwarciu jest widoczne pokrętło blokady.

Przekręcasz kluczykiem jaki jest w karcie.

Drzwi kierowcy zamykasz kluczykiem.

Jest to pokazane w instrukcji auta a ta jest w downloadzie albo do pobrania ze strony My renault, po zarejestrowaniu tam swojego auta i nacisnięciu przycisku GUIDE

Nie mogę zamknąć auta, gdyż komputer pokazuje otwarte drzwi.. nie wiem które bo nie pokazuje mi poszczególnych drzwi..

To zdanie jest bezsensowne, a warto by wyjaśnić jak jest z tym pokazywaniem, by dojść do przyczyny awarii.

Jeśli nie pokazuje na wyświetlaczu które drzwi są otwarte, a zamki nie są blokowane to masz problem z czujnikami pod klamkami (jeśli masz HF ????)

Gojgien, kolega ma chyba wersję licznika, który pokazuje otwarcie wszystkich drzwi, niezależnie które zostaną faktycznie otwarte. Dlatego nie wie, które są otwarte. Było to kiedyś na forum opisywane, że takie liczniki też występowały. Pomimo, że otwarte są tylko jedne drzwi, to licznik i tak pokazuje wszystkie.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

W takim razie może to być problem z samą blokadą elektryczną któregoś z zamków. Ale wówczas powinno także świecić światło w środku. Niestety nie jest to oddzielnie opisane, a z tego zacytowanego zdania właśnie nie można tego wywnioskować. Dlatego zwróciłem uwagę by to rozwinąć i dokładniej wyjaśnić.

Na razie problem jest w strefie domysłów i przypuszczeń.

Edytowane przez gojgien

Tak zegary nie pokazują konkretnych drzwi... czy to klapa bagażnika była by otwarta czy też jedne ze drzwi , to zawsze świecą się otwarte cztery drzwi... i zawsze tak było :/ a auto do wczoraj wieczorem normalnie się otwierało po odblokowaniu centralnego zamka.. otworzyłem bagażnik i drzwi kierowcy... odpaliłem auto.. ruszyłem kawałem i włączył się czujnik niedomkniętych drzwi... myślałem że może nie domknąłem klapy.. ale wszystkie drzwi są zamknięte dobrze... a chcąc zamknąć odbija zamki i wyświetla się ikonka otwartych drzwi... nie wiem których.. myślałem że odłączając kostkę z pinami dojdę do tego który czujnik nie działa.. zacząłem od klapy.. odłączyłem kostkę i z pilona zamykałem auto ale dalej odbija.. i tam ze wszystkimi drzwiami... tak że w ten sposób raczej się nie da rady:/

Jeżeli dobrze pamiętam, bo tej Megany już nie mam, zamknięcie klapy kontrolowane jest oddzielnie.

W mojej wersji Megane, na wyświetlaczu, drzwi pokazywało zawsze wszystkie otwarte niezależnie, które były otwarte. A przy niedomkniętej klapie był dodatkowo komunikat tekstowy na wyświetlaczu. Jeżeli też tak jest u Ciebie to przyczyną nie jest klapa bagażnika.

Po prawie całodniowych oględzinach, nieudanych próbach przy aucie....żona stwierdziła że czas na zakupy i to pierwszy raz dzięki mojej kobicie udało się dojść to tego gdzie mniej więcej jest problem... dodam że miałem odłączone piny od tylnich drzwi i przednich od pasażera... przy energicznym ruszaniu piszczał brzęczek od niedomkniętych drzwi.. tak jak by w tym momencie się otwierają.. mimo tego że cały czas podczas jazdy pokazywał że któreś są otwarte...od razu pomyślałem że problem będzie z tylna klapą.. co nie łączy a może robi jakieś zwarcie.... na parkingu zaparkowałem tak że by słońce świeciło w tylną klapę...( wczoraj wieczorem padało) oblukałem jeszcze zamek i moja uwagę przykuła przebita folia na zamku...która (tak myślę ) ma za zadanie chronić przed wodą... i po godzinie trapi słonecznej.. wreszcie zamkło zamek.. nie pokazywało już czujnika niedomkniętych drzwi.. a odnośnie komunikatu przy otwartej klapie... to u mnie takiego nie ma... i nigdy nie było...

Dodano: 11 paź 2014 - 19:21

Po suszeniu czujnik działa ALEEE... jak odpalam to słychać trzykrotny brzęczek... piiikk...piiikk...piiikk :/ co to oznacza?? Nigdy wcześniej tego nie było... czy dalej gdzieś jest jakieś zwarcie? Komputer nie wyświetla błędów.

Nie twierdze, że tak jest na pewno, ale mając na uwadze opisywane wcześniej problemy, wygląda mi to właśnie na blokadę tylnych drzwi. Może nie być aktywna, ale wcześniej mogłeś ją włączać/wyłączać kilkakrotnie i stąd to pikanie. Takie przypadki były już opisywane na forum i problemem była właśnie funkcja blokady tylnych drzwi.

Spróbuj jeszcze raz kilkakrotnie włączać i wyłączać funkcję blokady w jednej chwili (tak z 5 razy pod rząd). Powinno pomóc.

PANOWIE ZA WCZEŚNIE SIĘ POCHWALIŁEM :(

Może uporządkuję zdarzenia...

* w ostatnim czasie (tydzień temu ) wymieniłem akumulator... ale nic się nie działo

* 5 dni po wymianie akumulatora..w południe myliśmy auto.. ręcznie nie na myjni.. ani żadną ciśnieniomyjka... wszystko było ok

* tego samego dnia pojechałem na nocki..auto normalnie się zamykało... po nockach o 6 rano otworzyłem pierwsze bagażnik... drzwi kierowcy.. odpaliłem.. ruszyłem.. po 5sec pokazało otwarte drzwi... ( jak wcześniej pisałem nie wiem które.. bo u mnie pokazuje po prostu na ikonce, cztery otwarte drzwi.. mimo tego czy to były by drzwi tylne, przednie, czy to tylna klapa...

* auto się nie zamyka.. odbija zamki.. myśli że któreś są otwarte ( oczywiście nie są)

* w południe auto postało do słońca.. i nagle..samo od siebie... zaczęło się zamykać.. nie pokazywało już otwartych drzwi.. ALE po zapłonie był słyszalny trzykrotny brzęczek.. pik..pik..pik

* wieczorem już od nowa pokazywało otwarte drzwi :(

* dodam że podczas energicznego ruszania do przodu czy też do tylu.. komputer piszczy i pokazuje otwarte drzwi..tak jak by w tym właśnie momencie się otwierały..przy każdym takim ruszeniu

*na wyświetlaczu pokazuje tylko TUR OFFEN

* po rozłączeniu wszystkich drzwi i klapy.. dalej piszczy przy energicznym ruszaniu że się drzwi otwierają :/

* jedyna różnica jest taka że po odłączeniu drzwi kierowcy... po zapłonie pokazuje otwarte drzwi.. ale potem już wyskakuje stan licznika...a jeżeli są podłączone drzwi kierowcy to cały czas ukazuje się komunika otwartych drzwi

*bezpiecznik od drzwi jest ok... te w środku auta.. pod maską chyba nie ma tam nic od otwartych/ zamkniętych drzwi :/

* dodam że sposób kolegi Nel u mnie nie działa :/ daje kartę do kieszeni..wciskam blokadę centralnego zamka..zamki odbijają..zamykam drzwi kierowcy i nic :/ kartę oczywiście wyjmuje??

* Wiec auto dalej jest otwarte :( nie wiem jak sprawdzić która krańcówka jest zła.. jeżeli to ona.. rozbieranie wszystkich zamków mi się nie uśmiecha :/

CZY KTOŚ MA JAKIŚ POMYSŁ.. CZY TEŻ DOBRĄ RADĘ? MOŻNA JESZCZE JAKOŚ ZAMKNĄĆ AUTO? I JAK DOJŚĆ DO TEGO W KTÓRYCH DRZWIACH WYSTĘPUJE PROBLEM? CZY W OGÓLE JEST ON TAM?!

W pierwszym kroku zacząłbym od zamka tylnej klapy (bagażnika), a dokładnie od przełącznika położenia klapy bagażnika. Przełącznik znajduje się w zamku bagażnika, należy wypiąć kostkę z zamka (należy zdjąć tapicerkę). W kostce są 4 piny. Dwa z nich odpowiadają za uruchomienia silniczka przesuwającego zapadkę podczas manulanego otwierania klapy bagażnika. Kolejne dwa to przełącznik 1/0 odpowiadający za przekazywanie stanu położenia klapy (otwarta/zamknięta). Należy zewrzeć piny przełącznika położenia klapy i dokonać próby zamknięcia -> jak uda się zamknąć to przyczyna problemu znajduje się w zamku (zdemontować zamek, rozkręcić, oczyścić styki) jeżeli się nie uda to winna jest przerwa w instalacji i tu najczęściej przerywa się przewód na trasie klapa - nadwozie.

Pytanie czy informacja 'TUR OFFEN' dotyczy wyłącznie drzwi czy również klapy bagażnika -> ale to pytanie do osób posiadających język niemiecki w interface komputera :-)

Jeżeli ten komunikat dotyczy wyłącznie drzwi to można klapę bagażnika wykluczyć i zająć się drzwiami -> metodologia poszukiwania przyczyny tej nieprawidłowości jest podobna.

Edytowane przez echor

daje kartę do kieszeni

W swoim poście z dniz 11.10.2014 pisząc "włóż kartę do kieszeni" miałem na myśli kieszeń spodni lub kurtki by nie zatrzasnąć nieopatrznie karty wewnątrz samochodu. Karta nie może być w slocie.