harc2000 Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Witam, Po pierwsze chciałbym się przywitać - od jutra stanę się właścicielem Megane, więc wypada zacząć korzystać z forum :) Chciałbym Was spytać na co zwrócić uwagę przy odbiorze Megane od dealera? Co sprawdzić, o co spytać i co wymagać? Z góry dziękuję za pomoc. Myślę że każda informacja się przyda bo po raz pierwszy odbieram nowy samochód z salonu i jest to moje pierwsze Renault. Edytowane 22 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karst Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Sprawdzić czy wersja wyposażenia się zgadza :) Ja tylko z grubsza obszedłem samochód, żeby zobaczyć czy nie ma jakichś widocznych uszkodzeń. Wyposażenie typu trójkąt czy zapas pokazał dealer. Nie ma dywaników w standardzie, więc dokupiłem welurowe, ale to taki sobie pomysł, dosyć drogie a i tak średnio dopasowane, chyba lepiej na allegro kupić. Nie sprawdzałem czy wszystko działa, jakby co jest gwarancja, byle uszkodzeń mechanicznych nie było. Dealer pokazał mniej więcej co i jak się obsługuje no i w drogę :) Sam odbiór i sprawdzenie samochodu trwało dosyć krótko. Nie warto dopytywać się o detale np. co jak dokładnie działa (karta handsfree, elektromechaniczny hamulec itp.), bo sam się przekonałem, że są średnio zorientowani i każdy mówi co innego. A i przeczytaj dokumenty, ja od razu ubezpieczałem u dealera i dopiero w domu się dopatrzyłem, że mam wpisaną inną wersję wyposażenia i musiałem potem prostować. Edytowane 22 Października 2014 przez Karst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) posprawdzaj numery nadwozia z tym co masz w dokumentach i na samochodzie, chociaż to się powinno zrobić przed odebraniem FV. Sprawdź wyposażenie samochodu, rzuć okiem na blachę, opony itp. Aha i prosto z salonu jedź na stację bo paliwka to raczej będziesz miał niewiele ;) Edytowane 22 Października 2014 przez robpab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Sprawdzajcie dobrze papiery, urzędnicy i sprzedawcy notorycznie robią literówki w numerach i później trzeba odkręcać. U nas praktycznie przy każdym samochodzie mylili numerki/literki w VIN. Edytowane 23 Października 2014 przez Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Sprawdź w przodu czy nie ma uszkodzenia takie ślady od kamyczków. Bo widziałem wiele renault które stały w salonie do odbioru i wszystkie miały ślady w przodu od kamyczków na zderzaku, na lampie czy czasami na masce. Z daleka nie widać ale z bliska już tak. Edytowane 23 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Głównie zwróć uwagę na uszkodzenia mechaniczne nadwozia oraz ewentualne ukryte naprawy. Po wyjeździe z salonu w tym temacie trudno cokolwiek zdziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Kiedyś czytałem, że facet odebrał nowe auto z salonu, później się okazało, że auto było malowane. Pracownik salonu uszkodził auto, samochód został naprawiony i normalnie sprzedany jako fabrycznie nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Dokładnie przyszło mi na myśl tak jak Krzychu aby sprawdzić grubość powłoki lakierniczej. Później w przypadku odszkodowania są problemy. Podam przykład znajomego, który kupił jakieś 10 lat temu nową megi i po ok. 6 latach chciał ją oddać do salonu i wziąć nowe auto. Co się okazało auto było malowane i uznane jako powypadkowe, gdzie na 100% mogę stwiedzić, że żadnej przygody nie miało. Nie warto wierzyć serwisom i może to dziwne ale żądałbym pomiarów lakieru, a jeżeli było domalowywane to taki wpis musi być w informacji ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman_k Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Może głupota, ale możesz zerknąć na zapas z którego jest roku. Już nie jedną Renówkę widziałem, że z salonu wyjeżdzała z kołem, które jest 6-7 lat strasze niż auto :) Polska norma mówi, że opona nowa to taka do 36 miesięcy a w Renault na zapas w nowym aucie dają stare gumy (przynajmniej 2 osoby które znam tak miały). Zawsze to jakieś pole do negocjacji i darmowych welurów :P Edytowane 23 Października 2014 przez iceman_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Czyli rdzewieje już od wyjazdu z fabryki...do salonu. Sprzed Przed sprzedaniem, usuwają rdzy rdzę, malują i pchać pchają do klienta i tak to na fabrycznym fabrycznej grubości lakieru. Airbites przed wysłaniem przeczytaj jeszcze raz posta i poprawiaj błędy. Aston76 Edytowane 24 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Airbites, proszę przeczytaj to co napisałeś zanim wyślesz! Nikt nie pisał o żadnej korozji. Droga z fabryki do rąk klienta jest długa. Z autem mogą dziać się różne rzeczy. Może zostać uszkodzone podczas transportu czy już na miejscu w salonie. Następnie naprawione i sprzedane nie informując o tym fakcie nabywcy. Też na jednej z moich Megane miałem fabrycznie grubszą warstwę lakieru. Dowiedziałem się dopiero o tym fakcie przy pozostawianiu auta w rozliczeniu w salonie. Po sprawdzeniu auta przez ASO Renault widzę na dokumencie odbioru przekreślony wpis o naprawie maski. Pytam się o co chodzi. Zaczęliśmy sprawdzanie od maski, miała grubszą warstwę lakieru i pracownik uznał, że naprawiana. Ale po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że całe nadwozie było fabrycznie lakierowane dwa razy. Taką dostałem odpowiedź. Pewnie nadwozie po inspekcji po lakierni miało jakieś wady o pomalowano powtórnie. Nic nie było widać na aucie, lakier był położony bez zastrzeżeń. Dodam tylko, że auto kupiłem w innym salonie niż pozostawiam w rozliczeniu i byłem jedyny właścicielem a auto było bezwypadkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altair4 Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Na pewno trzeba dokładnie obejrzeć auto na okoliczność uszkodzeń mechanicznch w transporcie. Jak ja odbierałem swoje auto to uszkodzona była dolna gumowa dokładka przedniego zderzaka (przytarcie) i to dość znacznie, oczywiście została wymieniona po zgłoszeniu tego w protokół odbioru na nową na koszt Renault. Ponoć stało się to na myjni przed wydaniem. Druga rzecz to w środku przy pedale gazu na plastiku osłaniającym konsolę środkową była 5 cm rysa, tego niestety już nie zauważyłem przy odbiorze, podejrzewam, że w fabryce przy montażu ktoś go zarysował. Edytowane 24 Października 2014 przez altair4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harc2000 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Koledzy! Bardzo dziękuje za wszystkie informacje. Przedwczoraj odebrałem Megane. Cudo! Ale... wasze uwagi się przydały - na masce mikro pionowy ślad, który wygląda trochę jak ślad od kleju, ale nie schodzi - będzie polerowana maska. Powyżej na szybie w dolnej części mikro rysa, nie wpływająca na jakość szyby, ani widoczność. Za szybę mają mi złożyć propozycję jakiś akcesoriów. Nowa szyba to podobno z montażem ok. 2000zł, liczę na akcesoria o wartości m.in. 1000-1500zł. Zobaczymy... Edytowane 3 Listopada 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi