Strzegomia Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Szukałem podobnego tematu ale są inne "renie", a o automatycznym ręcznym w Scenicu III ani słowa - więc stąd ten nowy temat. Jak to jest z tym elektrycznym-automatycznym hamulcem ręcznym? Trzeba go na zimę wyłączać czy nie? <_< Próbowałem go wyłączyć dzisiaj, jak jest, to opisane w instrukcji czyli: 1) wyłączam samochód 2) włączam bieg 3) równocześnie wciskam pedał hamulca i na włącznik ręcznego 4) wyjmuję kartę hands free i...... ni hu hu .... Ręczny automat trzyma dalej?! Czy coś robię nie tak, czy co? Proszę o radę kogoś, kto już wyłączał ten ręczny - samochód Scenic III Privilage 1.9 dci. Potrzebne mi to ze względu na zbliżającą się zimę, a "Renia" zimuje pod chmurką więc obawiam się, że przymarzną okładziny hamulcowe i du... blada będzie! B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 99,99999% użytkowników Scenikó już ładne kilka lat ma taki hamulec, nie wyłącza go na zimę i nie uskarża się na żadne problemy. Przecież nie będziesz go za każdym razem wyłaczał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzegomia Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Optima mam nadzieję, że masz rację , ale jak szukałem na forum, to w którymś z tematów o ScenicuII ktoś napisał, że w zimie taki ręczny automat miał i okładziny hamulcowe mu przymarzły, a potem trzy godziny odmrażał ... Wolałbym tego uniknąć, do tej pory jeździłem z hamulcem ręcznym, a od kwietnia "Renia" z automatem i stąd moje obawy :huh: Ps. Optima, jeżdżąc dieslem życie potrafi być równie piękne lub nawet piękniejsze niż na benzyce - hehe Edytowane 24 Października 2014 przez damiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Ja robię tak (prawie za każdym razem). Wciskam pedał hamulca i trzymam, prawą ręką trzymam przycisk ręcznego w dole a lewą "STOP" gaszę silnik. Podobno można clipem dezaktywować automatyczne zaciąganie ręcznego - osobiście nie sprawdzałem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzegomia Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Liso jutro spróbuję Twego sposobu i dam znać czy działa. Clipem wolałbym nie wyłączać <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregorex Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Wszystko dobrze, tylko włącznik ręcznego dajemy do przodu (jakby naciskamy), a nie zaciągamy do siebie. Okładziny nigdy mi nie zamarzły, jak jest mokro to odpuszczam hamulec by w nocy nie zamarzł. Znajomy jeździł kilka lat z automatycznym hamulcem, nawet nie wiedział, że można go zwolnić - nigdy nie miał problemu. Kiedyś byłem pasażerem auta w którym po przejechaniu z 400 km, właściciel zaciągnął ręczny i auto (Espero) stało kilka dni. Okładziny zamarzły straciliśmy ze dwie godziny zanim natura pozwoliła nam ruszyć. pozdrawiam. Edytowane 26 Października 2014 przez aston76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzegomia Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Liso i Gregorex udało się z hamulcem , dzięki za rady, na mrozy na pewno przyda się wyłączyć automat ręczny! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powertokeny Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Hej, od niedawna smigam Scenicem, jest to moj pierwszy samochod z automatycznym recznym. Dzis podczas jazdy nasunelo mi się pytanie, jak wylaczyc reczny w przypadku unieruchomienia samochodu (np jakas awaria, auto nie pali - a trzeba je przepchnąć)? Dzięki za pomoc Regulamin pkt. 4.1, 4.2, 4.3, 5.6 -Prezes Edytowane 7 Stycznia 2017 przez Prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Karta w slot -> nacisnąć hamulec nożny -> wcisnąć od siebie przycisk hamulca ręcznego. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 http://megane.com.pl/topic/59166-elektryczny-automatyczny-hamulec-reczny/page__view__findpost__p__411627 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi