szupi Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Witam, Niedawno kupiłem Megankę i zauważyłem, że brak podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Zamontowałem żarówki, ale to nie rozwiązało tematu. Ściągnąłem plastiki wewnętrzne z klapy i posprawdzałem instalację - zasilanie jest w środku i wychodzi na to, że znika gdzieś jak wiązka wychodzi między metalową klapę a ten plastikowy element mocowany na dole klapy na zewnątrz na całej szerokości. Aby się dostać do instalacji muszę ten element zdemontować, problem w tym, że nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Odkręciłem 2 śruby i próbowałem go odczepić ale z mizernym skutkiem. Czy ktoś z Was się już za to zabierał? Nie chciałbym niczego połamać. Łukasz Dodano: 04 lis 2014 - 22:08 Pany - nie walić tak z odpowiedziami bo się serwer zapcha :) Dziś zmierzyłem się z tematem ponownie na spokojnie i dało radę - śruby sprytnie poukrywane ;) Gnije i koroduje rozgałęzienie niebieskiego kabla - posypały się wióry. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego. Ł. Edytowane 29 Października 2014 przez szupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Myślisz że każdy z użytkowników to już u siebie rozbierał?? Ja nie sądzę, a jeśli nawet to taki user musi akurat w ten temat trafić.. Jak zagląda sporadycznie, to zazwyczaj jak sam ma jakiś problem i na niego odpowiedzi szuka. A mechanicy czy blacharze (jeśli akurat takowi są na forum) też nie muszą zdradzać swoich sposobów zarabiania na chlebek i to z masełkiem. Znam przypadki, że sami z tego forum informacje i porady zasysają. Z tej przyczyny masz taki tłok w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja też już kiedyś naprawiałem ta wiązkę przewodów, podświetlenie tablicy w M2 kombi padło już po 3 latach. Mam wrażenie, że wszystkie M2 kombi wcześniej , czy później będą miały ten problem, bo woda leje się wewnątrz klapy bagażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samotnik Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 A ja mam pytanie - w M2ph2 kombi skorodowała i ułamała mi się z jednej strony blaszka mocująca tę rurkową żarówkę. Na co to mocowanie wymienić, żeby było dobrze? Może przejść na inną żarówkę, bo obecny patent jest słaby - już od jakiegoś czasu to nie trzymało, bo było skorodowane, źle przewodziło, a blaszki straciły sprężystość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Witaj w klubie mam zamiar dziś wieczorem się do tego dobrać i zobaczyć co z tym zrobić? Niby na aledrogo można kupić lampki do podświetlenia tablicy ale... opis dotyczy HB a do kombi są całe listwy. Edytowane 7 Listopada 2014 przez Obiboc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Ja skorodowane podświetlanie tablicy naprawiłem w ten sposób, że uciąłem skorodowany kabel w klapie , wymieniłem na nowy ( oczywiście dobrany z czegoś tam) , a w samych oprawkach wywaliłem skorodowany środek , a żarówki rurkowe po prostu przylutowałem do kabelka , który wpuściłem do oprawki . Wszystko pięknie działało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szupi Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Żarówka lutowana na stałe, myślałem o tym, ale trochę słabe rozwiązanie. U mnie zawartość tych lampek była zardzewiała na wiór - musiałem wymienić lampki i zabezpieczyłem je silikonem. nie wiem ile wytrzyma. gojgien, jak widzisz nie jestem w tym problemie odosobniony. Rozwiązanie instalacji podświetlenia tablicy w niektórych modelach jest bezmyślne i aż prosi się o problemy. Dobra, dla potomnych - ten plastik na klapie trzyma się na 6 śrubach. Trzeba zdemontować czarny plastik osłaniający silnik tylnej wycieraczki odkręcając 4 torxy (na krawędziach klapy oraz w "rączkach" do zamykania klapy uchylonej) i delikatnie wybić go z zatrzasków. Następnie należy podważyć i wyciągnąć dwa czarne ograniczniki po bokach klapy i dla wygody zdemontować zamek tylnej klapy. Kolejnym krokiem jest odkręcenie 5 wkrętów (klucz rozmiar 7) zamontowanym wzdłuż plastikowego elementu, którego chcemy się pozbyć oraz 1 śruby na środku elementu pod zamkiem. Śruba odkęcana jest kluczem torx - o ile pamiętam większym niż te, które trzymają plastik zasłaniający silnik wycieraczek. Ja wyciąłem skorodowane kable i podlutowałem nowe, dobrym pomysłem jest zalanie miejsc lutowanych klejem z pistoletu - zabezpieczy to miejsca lutowania oraz nitki przewodów przed korozją w przyszłości. Trzymajcie się, Ł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 gojgien, jak widzisz nie jestem w tym problemie odosobniony Wiadomo że sam nie jesteś z tym problemem, trzeba jednak albo poczekać na podpowiedzi, albo je sprowokować by temat ruszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja wyciąłem skorodowane kable i podlutowałem nowe, dobrym pomysłem jest zalanie miejsc lutowanych klejem z pistoletu - zabezpieczy to miejsca lutowania oraz nitki przewodów przed korozją w przyszłości. Lepszym zabezpieczenia miejsca lutowania jest zastosowanie koszulki termokurczliwej z klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Mam zamiar zakupić oprawki z allegro (oprawki do żarówki C5W) i zamontować w listwie. Lutowanie niby jest to jakiś sposób ale żarówki wieczne nie są. Inna sprawa, że mam totalnie nie precyzyjne łapy i idzie mi to z jak krew z nosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Jeżeli ktoś będzie lutował przewody w tylnej klapie, to proponuję miejsce połączenia przewodów zrobić w innym miejscu , niż była korozja na uszkodzonym przewodzie, bo zaraz tam znowu pojawi się woda i szybko będzie podobny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi