m-c-ool Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Witam serdecznie , moja auto to Megane 2 ph 1 z 2003r. kombi 1.6 16V , przy okazji szukania przyczyn nie działania ogrzewania tylnej szyby i lousterek, otwarłem skrzynkę bezpiecznikową znajdującą się pod maską i znalazłem taki o to widom jak na załączonym zdjęciu. Jest to pierwsza kostka/wtyczka od strony silnik i przodu samochodu. Co to jest i za co odpowiadają te kabelki? A apropo nie działającego ogrzewania to wiem już że na bezpieczniku 40A pod maską jest zasilania, lampka się pali na przycisku z klimatronika a na bezpieczniku 7,5A pod kierownicą z ogrzewania lusterek nie ma zasilania i szyba też jest zimna. Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam Edytowane 22 Grudnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Te przewody w benzynie są nie używane.Szyba tylna to wtyczka szara 4pinowa - pin2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Jak przyłożyłem próbówkę do - Aku i do tych pinów obciętych to przy pierwszym właczył się wentylator chłodnicy a przy 2 nic tylko probówka się świeciła. Masz może fotke tej kostki ? a lusterka też są na tej wtyczce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zamieszczam wykaz przewodów w tej wtyczce. Masz obciętą 2 i 3. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 OK to tylko nie rozumie 3 pin co to jest dokładnie bo wygląda na to że tyczy się benzyny, czyli jest ok , to teraz jeszcze ino ogrzewanie :( tu zima idzie a to nie działa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 W skrzynce bezpieczników pod maską sprawdź czy na białym przewodzie (pin 2) w szarej 4-pinowej wtyczce pokazuje się napięcie po włączeniu ogrzewania tylnej szyby. Z tego przewodu zasilane jest ogrzewanie tylnej szyby i bezpiecznik 7,5 A w kabinie do ogrzewania lusterek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Oki sprawdzę i dam znac jutro , pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi nie jest to jutro ale już sprawdziłem , i na tej wtyczce co na zdjęciu tylko na pomarańczowym nie było napięcia , na pozostałych 3 pinach było. Gdzie dalej szukać ? I pytanie trochę z innego miejsca , czy tylna klapa ma jakąś kostkę gdzieś w pobliżu klapy czy nie , bo moje podejżenia padły na przewody w "zgięciu" przy tylnej klapie ale znowu jesli tam by coś było to by lusterka działały poprawnie. ale teraz zauważyłem że to chyba nie ta kostka :D Dodano: 07 sty 2015 - 15:24 Witam , najnowszy Update , po przyłożeniu probówki do masy akumulatora i do tego białego przewodu od ogrzewania tylnej szyby pod maską, usłyszałem że silnik został obciążony i wszystko zaczęło chulac jak należy. Zobaczymy czy tak zostanie :) Pozdrawiam Edytowane 27 Grudnia 2014 przez m-c-ool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi