szczepan0783 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Witam Serdecznie. Na wstępie chciałem zaznaczyć że jestem osobą nową na forum, jak równieź jestem laikiem jeżeli chodzi o mechanikę samochodową. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc: od niedawna jestem posiadaczek renault megane II z 2005 roku z silikiem 1,6 16v. Jakiś czas temu mój mechanik zauważył olej w płynie chłodniczym podejrzewając że została uszkodzona uszczelka pod głowicą. Aby nie generować większych kosztów przepłukał mi układ chłodzenia. Niestety ta czynność nie pomogła gdyż w dalszym ciągu zbiera mi się olej w płynie chłodniczym. Z tego co zdąrzyłem przeczytać może to być również obudowa termostatu i z tym też wiąże się moje pytanie - czy w samochodzie który użytkuję również może być taka przyczyna. Jakie mogą być jeszcze przyczyny?? Czy uszkodzenie uszczelki pod głowicą daje jeszcze jakieś inne objawy aniżeli olej w płynie?? Na jakie koszta muszę być przygotowany itd itp Prosze o pomoc i wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 czy w samochodzie który użytkuję również może być taka przyczyna. Tak Jakie mogą być jeszcze przyczyny?? np, zużyte/stare uszczelnienie (uszczelka) Czy uszkodzenie uszczelki pod głowicą daje jeszcze jakieś inne objawy aniżeli olej w płynie?? Tak; brak mocy, dymienie z rury wydechowej, znaczny ubytek płynu chłodzącego, "wzrost" poziomu oleju itd. Na jakie koszta muszę być przygotowany itd itp W Twoim silniku za części będzie max. 1000 PLN, o robociźnie się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan0783 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Witam Serdecznie. Dziękuję bardzo za informację. Mam jeszcze pytanie: czyli jeżeli nie mam pozostałych objawów to raczej można wykluczyć uszczelkę pod głowicą?? moc jest, dymienia brak, jedynie muszę sprawdzić poziom oleju i płynu chłodniczego. Z podobnym pytaniem zwróciłem się do kilku autoryzowanych serwisów Renault, gdzie w większości przypadków otrzymywałem informację, że teoretycznie jest to uszczelka pod głowicą, pęknięta głowica czy też blok silnika i że większości przypadków nie obejdzie się bez rozbiórki silnika. Jeden z serwisów zaproponował zrobienie testu komputerowego, sprawdzenie "CO" w płynie chłodniczym i ciśnienia w układzie chłodzenia i że dopiero później można myśleć o rozbiórce silnika. czy te czynności coś powiedzą, czy można jakoś wykluczyć uszczelkę (pęknięcie głowicy itd itp) bez rozbierania silnika?? Za odpowiedź serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sgrzegorz86 Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Rób uszczelkę pod głowicą,bo jak czytam te Twoje opinie od mechaników aby nie generować kosztów wymienimy płyn i zobaczymy to ja rozumiem,że zrobił to za darmo i wlał też swój płyn tak ? A tak poważnie znajdź konkretnego mechanika i niech robi,głowicę oddać do sprawdzenia i planowania złożyć i cieszyć się z jazdy. Edytowane 2 Lutego 2015 przez sgrzegorz86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorzmeg2 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Tak przeglądam całe forum w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem z wyciekiem oleju na rozrząd. Zastanawiam się dlaczego olej dostaje się do układu chłodzenia gdzie po nagrzaniu wytwarza się ciśnienie i płyn powinien dostawać się do oleju a nie olej do płynu. W zbiorniku widać palmy oleju ale płyny trzymają swój poziom. Czy ten termostat trzeba wymieniać czy można uszczelnić? Uszczelkę pod głowicą wykluczam ponieważ nie dymi na biało ani nie czuć spalin w płynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan0783 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Witam. Mnie pomogło samo uszczelnienie termostatu. Wcześniej samochód zabierał znaczną ilość oleju a teraz póki co mam spokój. Kosztuje to parę przysłowiowych groszy a napewno nie zaszkodzi a może to też być przyczyna Twoich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorzmeg2 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Kupowałeś nową uszczelkę termostatu czy na starą położyłeś silikon? U mnie dodatkowo cieknie olej po stronie rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan0783 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Początkowo jeden mechanik zasilikonował uszczelnienie o czym niestety pierwotnie nie wiedziałem i nie zdało to egzaminu - dalej brało dużo oleju. Drugi mechanik przy wymianie chłodnicy w okresie letnim wymienił mi uszczelkę i od tamtej pory na chwile obecną jest wszystko ok. Grunt to trafić na dobrego mechanika, który zna się na swojej robocie i powie wszystko co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 1 godzinę temu, Grzegorzmeg2 napisał: Zastanawiam się dlaczego olej dostaje się do układu chłodzenia gdzie po nagrzaniu wytwarza się ciśnienie i płyn powinien dostawać się do oleju a nie olej do płynu. Poczytaj, jakie ciśnienia są w układzie olejowym a jakie chłodzącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorzmeg2 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 2 minuty temu, Andrzej-2010 napisał: Poczytaj, jakie ciśnienia są w układzie olejowym a jakie chłodzącym. Racja ok 1 woda do 3,5 olej. \ 23 minuty temu, szczepan0783 napisał: Początkowo jeden mechanik zasilikonował uszczelnienie o czym niestety pierwotnie nie wiedziałem i nie zdało to egzaminu - dalej brało dużo oleju. Drugi mechanik przy wymianie chłodnicy w okresie letnim wymienił mi uszczelkę i od tamtej pory na chwile obecną jest wszystko ok. Grunt to trafić na dobrego mechanika, który zna się na swojej robocie i powie wszystko co i jak Znalazłem uszczelkę za ok 45 zł gumowa do plastikowego termostatu. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Jak nie ma dymienia, strat mocy, i ogólnie płyny trzymaja poziom to ja bym stawiał na tą nieszczęsną uszczelkę pod termostatem. Na bank opcja tańsza i wartałoby od niej zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psuja72 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Miałem ten sam problem. Po zdjęciu obudowy termostatu uszczelka była jak z kamienia. Dodatkowo pojawiły się wżery w plastiku aż do samej uszczelki, dość duże bo na jednej ze ścianek brakowało około 1-1,5cm plastiku. Wszystko zdarzyło się zeszłej zimy, myśląc że to od temperatury wymieniłem tylko uszczelkę. Niestety w lato spotkała mnie niemiła niespodzianka po mocnym rozgrzaniu układu chłodzenia... Okazało się że w miejscu gdzie brakowało plastiku uszczelka się "podwinęła" i przy większym obciążeniu układu, lało się niemal strumieniem. Polecam obejrzeć obudowę czy nie ma wżerów. P.S. po wymianie obudowy bezwzględnie trzeba wymienić olej! Gdy auto jest zgaszone a płyn ciągle rozgrzany, powoli zaczyna przesączać się do oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El_Pablo Opublikowano 24 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2025 Olej w zbiorniku wyrownawczym w 1.6 16V to w większości przypadków obudowa termostatu. Mi tydzień po wymianie znów zabarwił się płyń na czarno ale okazało się, że wymieniona nowa obudowa też była wadliwa. Ponowna wymiana obudowy, płukanie układu i przez kolejne 3000 km dwa razy myłem zbiorniczek wyrównawczy, żeby pozbyć się tego syfu który wypływał z układu. Do płukania polecam demontaż zbiorniczka i płukanie go zmywaczem do hamulców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi