Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Potencjometr pedału gazu - jak wymienić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od jakiegoś czasu mam problem z moją Megane II mianowicie auto bardzo powolnie rusza z miejsca i ciągnie się tak aż do około 2 tysięcy obrotów do czasu aż nie załączy się turbina. Jakieś 2 miesiące temu została wymieniona turbina. Tydzień temu wyczyściłem EGR który był strasznie zabrudzony i wczoraj podłączyłem auto pod komputer programem DDT2000 i pojawił mi się błąd właśnie potencjometra pedału gazu. Mam więc pytanie co proponujecię wymienić potencjometr? Jeżeli tak to czy ktoś może mniej więcej opisać jak to wykonać czy wymiana wymaga jakiś dużych umiejętności. Moje auto to Megane II 2004r 1.9 dCI. Z góry dziękuje :)

1) nie ma takiego pojęcia "aż nie załączy się turbina". turbo pracuje CAŁY CZAS.

2) wymiana potencjometru - dajesz nura w pedały, wypinasz wtyczkę, wkręcasz 3 nakrętki i wyjmujesz potencjometr. montaż "nowego" w odwrotnej kolejności.

• 5 lat później...

Odświeżę temat, często pojawia się błąd "check injection" przy wysokich obrotach (około 3tyś) na 4 biegu. Dodam, że jak steruje gazem z tempomatu auto dużo lepiej przyspiesza, a z pedału gazu wydaje się jakby było zamulone. Czy możliwe jest, że potencjometr jest uszkodzony?

1 godzinę temu, mary221 napisał:

Dodam, że jak steruje gazem z tempomatu auto dużo lepiej przyspiesza

To jest normalne. W obecnym i swoich poprzednich autach miałem to samo. Co do błędu przy wysokich obrotach to tylko podłączenie komputera z grubsza określi przyczynę.

Po podpięciu wyskakuje mi błąd DF054 - zawór sterujący doładowaniem turbo na poziomie minimum. Robiłem już wszystko, czyszczenie kiery turbiny, egr zaślepiony, wymieniałem zwór sterujący doładowaniem turbo, wymieniałem map sensor, ostatnio też wymieniłem zaworek wtrysku bo 3 mi przelewała. Pozostał mi potencjometr, ale to chyba nie ten trop :(