bauu100 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Witam od jakiegoś czasu mam problem z moją Megane II mianowicie auto bardzo powolnie rusza z miejsca i ciągnie się tak aż do około 2 tysięcy obrotów do czasu aż nie załączy się turbina. Jakieś 2 miesiące temu została wymieniona turbina. Tydzień temu wyczyściłem EGR który był strasznie zabrudzony i wczoraj podłączyłem auto pod komputer programem DDT2000 i pojawił mi się błąd właśnie potencjometra pedału gazu. Mam więc pytanie co proponujecię wymienić potencjometr? Jeżeli tak to czy ktoś może mniej więcej opisać jak to wykonać czy wymiana wymaga jakiś dużych umiejętności. Moje auto to Megane II 2004r 1.9 dCI. Z góry dziękuje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 1) nie ma takiego pojęcia "aż nie załączy się turbina". turbo pracuje CAŁY CZAS. 2) wymiana potencjometru - dajesz nura w pedały, wypinasz wtyczkę, wkręcasz 3 nakrętki i wyjmujesz potencjometr. montaż "nowego" w odwrotnej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bauu100 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Źle to napisałem :P chodziło mi o to, że przy około 2 tysiącach obrotów samochód zaczyna prawidłowo przyśpieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 istnieje taka szansa, że uszkodziła się ścieżka. w moim potencjometrze miałem przerwę w ścieżce. o uszkodzeniu potencjometru informował CLIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bauu100 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 potencjometr jest zamknięty na stałe? nie da się go otworzyć i sprawdzić czy ścieżka jest cała po czym włożyć na nowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) jest sklejony i trzeba zniszczyć połączenie. u mnie po wymianie potencjometru na taki o identycznych numerach błąd zniknął. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bauu100 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Dzięki za pomoc :) wymienię w tym tygodniu mam nadzieję, że problem zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 1) dobrze jest mieć potencjometr o tym samym oznaczeniu 2) w SCII dostęp do jednej z trzech śrub jest ciężki, ale da się. nie wiem jak w megane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Jeżeli masz tempomat i ogranicznik prędkości to koniecznie musisz kupić potencjometr z "punktem oporu", jeżeli nie masz tych funkcji to może być dowolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bauu100 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Naszczęście nie mam :P Jutro go wyjmę i postaram się poszukać takiego samego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mary221 Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Odświeżę temat, często pojawia się błąd "check injection" przy wysokich obrotach (około 3tyś) na 4 biegu. Dodam, że jak steruje gazem z tempomatu auto dużo lepiej przyspiesza, a z pedału gazu wydaje się jakby było zamulone. Czy możliwe jest, że potencjometr jest uszkodzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 1 godzinę temu, mary221 napisał: Dodam, że jak steruje gazem z tempomatu auto dużo lepiej przyspiesza To jest normalne. W obecnym i swoich poprzednich autach miałem to samo. Co do błędu przy wysokich obrotach to tylko podłączenie komputera z grubsza określi przyczynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mary221 Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Po podpięciu wyskakuje mi błąd DF054 - zawór sterujący doładowaniem turbo na poziomie minimum. Robiłem już wszystko, czyszczenie kiery turbiny, egr zaślepiony, wymieniałem zwór sterujący doładowaniem turbo, wymieniałem map sensor, ostatnio też wymieniłem zaworek wtrysku bo 3 mi przelewała. Pozostał mi potencjometr, ale to chyba nie ten trop :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Pozostaje do sprawdzenia gruszka przy turbinie i ewentualnie pompa podciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mary221 Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Z pompą próbować na używce, czy raczej nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi