henryczek6 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Panów. Od kilku dni mam problem z licznikiem km. Nie wskazuje szybkości i nie nalicza kilometrów. Obroty ok. Jest to wersja z odczytem km z ABS. ABS działa idealnie, sprawdzony na lodzie. Mechanik uznał że zepsuty licznik /sagem z komputerem/. Został wyjęty i sprawdzony przez elektronika, który nie znalazł usterki. W tej sytuacji panowie mechanicy uznali, że konieczna jest wymiana ABS. Podziękowałem i powiedziałem do widzenia .Na clipie pokazuje szybkość z poszczególnych pierścieni abs, a dalej przerwa. Gdzie szukać? Edytowane 21 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Do prędkościomierza prowadzi szary przewód wychodzący z pinu 22 złącza pompy ABS i poprzez szeroką wtyczkę w komorze bezpieczników pod maską idzie do pinu 23 białej kostki licznika. Możesz na krótko połączyć długim kabelkiem te dwa piny. Jak prędkościomierz ruszy to masz przerwę w obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Kiedyś bardzo dawno temu robiłem nawet manual do tego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dokładnie posprawdzaj wtyczki podłączeniowe do licznika. Może któraś się poluzowała lub pin zaśniedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Ja bym postawił na jakąś przerwę w przewodach idących od czujnika do samych zegarów, a nie na awarię ABS, tym bardziej, że sprawdziłeś iż nie ma błędów w komputerze, a byłby na pewno. W sumie nie wiem jak to jest w phII bo u mnie prędkość podawana jest z czujnika wpiętego w skrzynię biegów, a nie z ABS-u, ale jeśli sterownik naprawdę nie dostawałby informacji o aktualnej prędkości pojazdu to po pewnym czasie zapala się kontrolka EKG. Jeśli się nie zapala to znaczy, że jako taka informacja o prędkości pojazdu jest podawana, ale nie dociera właśnie do wskaźników w samochodzie. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Po ruszeniu, blokują się zamki w drzwiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Jak pisałem, sprawdź dokładnie kostki podłączeniowe do zegarów, szczególnie ta główną. Miałem kiedyś podobnie w MI i powodem był brak styku. Po przeczyszczeniu odpowiednimi środkami do kontaktów i ponownym wpięciu wszystko zadziałało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryczek6 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Wszystko co potrafię posprawdzałem, konieczna będzie jednak wizyta u elektryka i szukanie przerwy. Nie mam garażu a robota na śniegu pod samochodem to już nie dla mnie. Dziękuję za pomoc, ułatwi mi rozmowę z elektrykiem. Dodano: 25 lut 2015 - 10:12 Minął miesiąc a ja dalej nie mam naprawionego licznika. Już przestałem liczyć ilu "fachowców" przy nim grzebało. Można by super program USTERKA nagrać. Jedyna oferta, zostaw pan auto na około miesiąca to spróbujemy poszukać. Edytowane 25 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msek Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Jak wróce do domu to znajdę ci mój manuał do naprawy. Na bank zrobisz sam. Dodano: 27 mar 2015 - 23:37 Jak co to znalazłem manual. Zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi