oplot23 Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Czy jest możliwość zainstalowania systemu r-link w miejsce mojego tom-toma w megane 3? Nawigacja jest na stałe zamontowana przez Renault tj jest po prostu zakupiona jako opcja wyposażenia przy kupnie auta. Dodam że chodzi mi o sam system, a nie o całkiem nową nawigację. Edytowane 10 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Jeżeli masz "starego typu" nawigację a chcesz r-linka, to jest to trochę kłopotliwe... Nie montaż radia + wyświetlacz (wraz z innymi kablami), a potem zgranie by to ruszyło. Z tego co wiem to mapy są dość mocno pokręcone z licencjami (nie jest to tomtom, a renault), automatycznym sprawdzaniem aktualności i zakupami poprzez konto renault. ASO renault samo mówi że ten system jest niedopracowany, a duża część użytkowników nawet nie wie że ma z nim problem :huh: No ale nie ma przecież rzeczy niemożliwych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Mi tam R-Link nawet dobrze działa, fakt faktem zdarzają się bugi, ale nie ma się co dziwić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Da się zamontować r-linka ale wymiana okablowania i roboty aby to zgrać z samochodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabbou Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ktoś się orientuje jaki jest koszt R-linka? Nie widzę niestety nic na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Wyświetlacz ~400 PLN (były dwa swego czasu na allegr) + radio ~350 PLN + kable ~150 - 350 PLN (cała pod deskę, ciężko dostać fragment) + daszek wyświetlacza (nie spotkałem, jest inny niż carminat) + pilot do navi/radia ~100 PLN + manetka ~100 PLN + antena GPS ? Edytowane 23 Marca 2015 przez kubaso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabbou Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Manetka chyba powinna pasować ta sama - wygląda podobnie? Przynajmniej u mnie, mam Bluetooth wersję z mikrofonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Zapomniałem jeszcze o czytniku kart ~50 - 150 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabbou Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) No nic, czekam na wycenę od dwóch ASO z Wrocławia, zobaczymy. Nawrot kręcił nosem, ADD twierdzi, że się da i to wycenią. Dobrze by było ogarnąć jakiś VIN od RS'a z RS-Link coby można było zebrać numerki części. Dam znać jak postęp, bo jeśli cena nie będzie super zaporowa, to dołożę. (A może ktoś będzie chętny na moje obecne radio Bluetooth + Arkamys to i koszt wyjdzie mniejszy) -- update --- Czekam na informację z centrali Renault - w ASO powiedzieli, że R-Link jest identyfikowany w chmurze po numerze nadwozia i jeżeli producent zgodzi się dopisać VIN do bazy, wtedy instalacja będzie wykonalna. Jeśli się nie zgodzi - to nie ma sensu. W sumie nie powinni narzekać - zawsze to dodatkowe pieniądze z subskrypcji map itp. Edytowane 30 Marca 2015 przez grabbou Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlueWosiu Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Jeżeli masz "starego typu" nawigację a chcesz r-linka, to jest to trochę kłopotliwe... Nie montaż radia + wyświetlacz (wraz z innymi kablami), a potem zgranie by to ruszyło. Z tego co wiem to mapy są dość mocno pokręcone z licencjami (nie jest to tomtom, a renault), automatycznym sprawdzaniem aktualności i zakupami poprzez konto renault. ASO renault samo mówi że ten system jest niedopracowany, a duża część użytkowników nawet nie wie że ma z nim problem :huh: No ale nie ma przecież rzeczy niemożliwych... Troszkę powracając do tematu kolegi, lecz zastanawiając się nad inną opcją montażu tego systemu mam pytanie: A jak odróżnić "starą" nawigację od "nowej"? Czy Megane z 2014 r. z fabrycznym wyświetlaczem od nawigacji TomTom i radiem r-plug&radio+ to jest wersja "stara" czy "nowa"? Czy w "nowej" wersji nawi łatwiej jest dodać r-linka? Zadaję te pytania, gdyż sam jestem zainteresowany doposażeniem Megi w Rlinkia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Zdaje się, że R-Link chyba już jest dotykowy. Dużym minusem jest dostęp do map. Są one Tom Toma, ale zawsze generację starsze niż do ich urządzeń i sprzedawane tylko przez Renault. Edytowane 26 Listopada 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Jak by co to mam katy do r-link fakt nie są tanie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Na forum Laguny jest już tutorial jak dołożyć R-Linka do Laguny III wraz z kamerą oraz modułem komunikacyjnym. Potrzeba dżojstik, wyświetlacz, wiązkę elektryczną, czytnik kart pamięci, pilot do kierownicy i ewentualnie moduł komunikacji z Internetem. Aby wszystko działało w komplecie to jest również potrzebny licznik z "PH3" aby wysyłał informację do nawigacji o eco drivingu. No i na koniec kamera jak ktoś chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donmareczek1 Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Papuga Moglbys podac link do tego tutorialu? Jako posiadacz laguny coupé po przeszczepie Tom Tom Live w miejsce Carminat dvd jestem zainteresowany. P.S. Przepraszam, niestety nie mam polskich znakow w pc. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.13 – cytowanie Aston76 Regulamin mówi jasno, co Masz z tym problemem zrobić. Aston76 Edytowane 7 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kshychu Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Odświeżam trochę temat. Ciekawi mnie czy istnieje możliwość zaaplikowania R-Linka do Laguny 3 2010r z TOMTOM CARMINAT. Bez wymiany sprzętu. Tzn wyświetlacz niedotykowy, joystick z carminata? Ktoś próbował? A jesli nie ma takiej możliwości - ciekawi mnie co mzna "wycisnąć" jeszcze z samego TT Carminat. Czy na przykład oprócz navi i tomplayera da sie jakieś inne aplikacje odpalić, lub w ogóle zmienić system na inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi