qkpy2 Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Mam problem z Renatką, został wymieniony silnik, w starym z przebiegiem 310 tyś padły wtryski i pompa wtryskowa. Mechanik twierdził, że przy tym silniku nie opłaci się robić go, więc znalazł mi z rozbitka taki sam z przebiegiem 175 tyś. Był sprawdzony, wszystko ok. Mechanik złożył go do kupy. Wyjechałem od mechanika i już problem, przy dodawaniu gazu zapalał się napis STOP i po chwil gasł przejechałem nim ok 200km i już później miał problem z odpalaniem. Dziś rano do auta i nie pali, odpaliłem jakoś na plaku i pojechałem do znajomego na profesjonalny komputer, pokazało wtryski pompę i problem z świecami żarowymi. Mechanik wymienił tylko silnik w kompie nic nie robił, jak ten problem rozwiązać może podmienić komputer? Problem z czujnikami? Już tyle kasy w błoto poszło ;/ ma ktoś jakiś pomysł albo taki sam problem rozwiązał? Jestem totalnym amatorem motoryzacji. Pozdrawiam Auto Megane 2 1.5 dci 2003,09 silnik k9k 722 Edytowane 15 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 ale ten profesjonalny to komputer to CLIP? z tego komputera można odczytać jakie błędy są i dobry mech wie co trzeba zrobić. bez poprawnego zdiagnozowania nie ma poprawnego działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qkpy2 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Tak na CLIP. Usterka pompy wtryskowej, usterka wtryskiwaczy, usterka podgrzewania świec czy coś takiego. Czy to może być odczyt z pierwszego silnika? Mechanik dziś nie miał czasu, więc na szybkiego pokasował błędy ale podczas jazdy świeci się napis STOP. Powiem, że przy pierwszym silniku siedział dwa tyg i nic nie wymyślił prócz tego, że zaproponował wymianę silnika. Edytowane 15 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 jak błędy były skasowane i pojawiają się na nowo, to nie są ze starego silnika. IMHO poszukaj innego mecha, bo ten się nie zna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qkpy2 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Wykasował błędy auto odpaliło na plaka i wróciłem do domu ale gdzieś po ok 5km znowu się wyświetlił napis stop. Teraz próbowałem odpalić bez plaka i nic. Dodatkowo wyświetla się napis sprawdź silnik czy coś takiego, jutro przejadę się jeszcze raz na clipa i napiszę co tam pokazało. Edytowane 15 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Jeśli przyczyną poprzedniej awarii były opiłki z pompy to przy wymianie silnika z osprzętem należało by też wymienić zbiornik paliwa, filtr paliwa, przedmuchać porządnie przewody paliwa. Jeżeli to nie było zrobione to opiłki znajdujące się w zbiorniku mogły ponownie uszkodzić wtryskiwacze. Druga sprawa to clip nie pokazuje błędów typu: "Usterka pompy wtryskowej", "Usterka wtryskiwaczy". Należało by spisać kody błędów wówczas można coś więcej powiedzieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qkpy2 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Napisałem tak słowami mechanika jakby mi zaczął sypać kodami to i tak nic bym nie poją, ale jutro będę robił jeszcze raz to zapiszę sobie. Wszystko niby było czyszczone, bak też było trochę śmieci. Przetrzepałem już troszkę forum to jutro zlecę mechanikowi sprawdzenie wszystkiego po kolei i po woli w końcu nie małą kasę wziął. Dwie pompy i 8 wtrysków dam do sprawdzenia w jakimś porządnym warsztacie. Edytowane 15 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi