Piccolo Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Koledzy, od jakiegoś czasu mam nasilający się problem z autkiem. Mianowicie pomiędzy 2-3 tysiące obrotów słychać wyraźne "łołołołołołołołołoło" które dobiega z komory silnika. W momencie wrzucenia sprzęgła albo luzu dźwięk znika.Na całkiem zimnym silniku także jest ok, jak lekko się rozgrzeje zaczyna hałasować. Znajomy twierdzi że to są łożyska w skrzyni biegów i trzeba wyciągnąć całą i wymienić. Spotkaliście się z takim objawem? Może być jeszcze coś innego? Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 może być i wysprzęglik ale czy na 100% to nic pewnego... nie życzę ci tego ale jakoś podobne coś chyba było u mnie zanim padł... sam wysprezęglik nie jest specjalnie drogi około 200zł ale wymiana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Pooglądaj napęd paska akcesorii, a szczególnie rolkę alternatora. Jeżeli była by to skrzynia biegów, to dźwięk zmieniał by się w zależności od obciążenia i prędkości obrotowej silnika i oczywiście w zależności od biegu na którym jedziesz. Jeżeli objaw jest tylko w tym zakresie prędkości obrotowej silnika, niezależnie od biegu i prędkości szukaj w miejscu jak napisałem powyżej. Bujałem się tak pawie dwa lata zanim trafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Uściślając - dźwięk jest najbardziej słyszalny w zakresie 2-3 tyś obrotów na biegach pomiędzy 2-4. Jak jadę na 5-6 nie słyszę tego objawu, dodatkowo podczas przyspieszania także słychać to mniej lub wcale. Najbardziej wtedy gdy np. rozpędzę się na 3 biegu do 3000 obrotów i zacznę utrzymywać stałą prędkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 A olej w skrzyni sprawdziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Osz do diabła...faktycznie tego nie weryfikowałem. Co prawda w starej Megi jak olej wyleciał to mi świszczało tylko na 5 biegu i w ogóle, ale może faktycznie coś być nie halo. Nie ma to jak zapomnieć o podstawach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Olej nie musi cały wylecieć. Wystarczy, że nie będzie go w odpowiedniej ilości i może się pojawić takie buczenie. O ile to rzeczywiście buczy skrzynia. Pooglądaj napęd paska akcesorii. Ja bujałem się z tym prawie 3 lata, zanim znalazłem buczącą rolkę alternatora. W zasadzie to się rozleciała ;). Odgłos buczenia maiłem w podobnym zakresie obrotów. Poszukaj na forum, pisałem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Dzięki za podpowiedzi. Za miesiąc będę wymieniał rozrząd, KZFR więc będzie okazja do sprawdzenia pozostałych rzeczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yerrusek Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Więc KZFR jest i w 2.0 :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 A więc okazało się że w skrzyni oleju ani grama - cały paluch wsadzony w dziurę a tam sucho...Także skrzynia dotarta że ho ho ;) Wlałem póki co 0,5l bo tylko tyle mogłem załatwić w sobotę o 23 ;) Za tydzień doleję jeszcze ze 2 litry i będę nasłuchiwał. Póki co mam wrażenie że trochę mniej hałasuje. Ale obawiam się że coś niedługo zdechnie bo kto wie ile toto jeździło bez smarowania (całkiem wytrzymałem swoją drogą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cris1988 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witam serdecznie... Pozwólcie, że podłączę się do tematu. U mnie w Megance 2 2004 r, 2.0, od jakiegoś czasu też słuchać dziwne dźwieki typu "drdrdrdrd", dzieje się tak na niskich obrotach, bardziej gdy mam wrzucony za wysoki bieg w stosunku do prędkości. Nie ważne jaki to bieg, ale gdy predkość jest za niska to slychac mocne drżenie. Gdy wyjdzie z tego za niskiego zakresu obrotów jest już ok, jak wciskam sprzegło też jest ok. Myślałem na początku, że to może układ wydechowy się poluzował, ale dźwięk się nasila i zastanawiam się czy to nie coś w skrzyni. Olej jest wymieniany, nigdzie nie cieknie. Ma ktoś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 No to olej uzupełniony - właściwie to zalany on nowa;) Trochę przelaliśmy aby wyleciał syf co utworzył się podczas jazdy na sucho. Jest trochę ciszej, niestety hałas nadal występuje. Zatem szukam dalej albo faktycznie rozgrzebię skrzynię przy okazji rozrządu. Pasek osprzętu i rolkę także wymienię - a nóż to jest problemem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakipan Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 U mnie było coś podobnego przy ruszaniu, takie "drdrdrdrdr". Ustało po wymianie wysprzęglika. Koszt -700zł :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Wymieniłem rozrząd wraz z pompą wody i kzfr, pasek osprzętu z rolkami. Różnica nieporównywalna w normalnej pracy jak i pod obciążeniem (cisza) Niestety uporczywy dźwięk nadal pozostał. Na "szczęście" występuje najbardziej tylko na 3 biegu w okolicach 3000 obrotów więc jakoś przeżyję. Kolega mechanik mówi że to jakieś łożysko w skrzyni bo nic innego nie podejrzewa. Ale to już chyba odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeanLuc Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Witam, Mam podobne objawy w mojej Megane II 1.6 16V jak Piccolo. Jak tam wyszła sytuacja z tym dziwnym dźwiękiem? Samochód kupiłem dwa miesiące temu od prywatnej osoby, słyszałem ten dźwięk podczas jazd próbnych ale myślałem, że to KZFR. Wymieniłem komplet, ale bez poprawy. Wymieniłem mocowania układu wydechowego wraz ze złączem elastycznym, ale też bez zmian. Teraz czytam, że to może być skrzynia biegów. Mechanicy do których jeździłem, jeden specjalista od renault rozkładają ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi