kciuk102 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Cześć wszystkim! Mam Megane II phI Kombi. Od kupienia (już 2 miechy wytrzymałem) denerwują mnie piszczące czujniki parkowania. Mam uszkodzone środkowe dwa czujniki (nie czuć nic pod palcem), ale nie zamierzam ich wymieniać, bo i tak mam hak, jedynie chciałbym czujniki wyłączyć. Dodam, że nie mam żadnego przycisku pod kierownicą (jedynie wyłącznik ASR). Da się to jakosć wyłączyć? A może odpiąć buzzer, który skrzeczy niemiłosiernie? Jak tak gdzie go szukać? Drugie pytanie mam odnośnie kostki pod kierownicą, która nie jest używana, a wygląda tak jak na fotce. Od czego ona może być? Nieużywany tempomat? Kotka do wyłącznika czegoś? Chodzi o tą niepodłączoną, białą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Skoro brak wyłącznika od czujników cofania, to zapewne są dokładane widać to i po samych czujnikach i osadzeniu w zderzaku. Jeśli nie jest to fabryczne, to buzer może być gdziekolwiek. Najlepiej posłuchać gdzie jest najgłośniejszy i tam go szukać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kciuk102 Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 No właśnie nie wiem czy dokładane czy fabryczne, bo Mega od niemca. Czyli zostaje mi poszukiwanie... Wystarczy, że odepnę buzer i powinno być stabilnie? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Tak, wystarczy odpiąć buzer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alerin Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Jeżeli nie wiesz gdzie jest buzer to odpalasz zapłon (wrzucasz np 1 bieg + wciskasz hamulec + wciskasz guzik start od odpalania auta), wtedy dajesz wsteczny bieg i bez odpalonego silnika będzie Ci pikać. Sam tam ostatnio robiłem jak montowałem czujniki parkowania. Podejrzewam że będziesz miał w lewej stronie bagażnika tam pod lampką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekmeganeII Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Buzer w oryginale jest w lewym tylnym słupku za plastikiem, nie ma żadnego otworu nic, a włącznik mam przy hamulcu ręcznym symbol z samochodzikiem po wyłączeniu zapala się w nim dioda czerwona. Centralka jest za wykładziną w bagażniku na wysokości klapki od wymiany żarówek, tylko bliżej w stronę środka auta czarna skrzyneczka. Edytowane 24 Marca 2015 przez radekmeganeII 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kciuk102 Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Jeżeli nie wiesz gdzie jest buzer to odpalasz zapłon (wrzucasz np 1 bieg + wciskasz hamulec + wciskasz guzik start od odpalania auta), wtedy dajesz wsteczny bieg i bez odpalonego silnika będzie Ci pikać.Sam tam ostatnio robiłem jak montowałem czujniki parkowania. Podejrzewam że będziesz miał w lewej stronie bagażnika tam pod lampką. Dzięki wielkie za radę, bo dziś chciałem szukać buzera, ale nie miałem nikogo, kto by przytrzymał sprzęgło na wstecznym, a teraz mogę zrobić to sam :) Buzer w oryginale jest w lewym tylnym słupku za plastikiem, nie ma żadnego otworu nic, a włącznik mam przy hamulcu ręcznym symbol z samochodzikiem po wyłączeniu zapala się w nim dioda czerwona. Centralka jest za wykładziną w bagażniku na wysokości klapki od wymiany żarówek, tylko bliżej w stronę środka auta czarna skrzyneczka. No właśnie przy ręcznym nie mam żadnych przełączników, chyba jednak ktoś dokładał czujniki w tym egzemplarzu. A mam jeszcze pytanie. Ile jest świateł cofania w Megane II? Bo świeci mi tylko lewe, a wydaje mi się, że powinny z dwóch stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Cofania świecą dwa, przeciwmgielne tylne (bo o to zapewne też zapytasz) tylko jedno, to od strony środka drogi, u nas lewe, pomimo że żarówki są w obydwu. (i tak jest zgodnie z przepisami) Edytowane 26 Marca 2015 przez gojgien 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kciuk102 Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Super, dzięki, miałem o to pytać, czyli zapewne żarówka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alerin Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Żarówka albo ktoś jak podłączył czujniki parkowania źle poprzypinał kable lub zrobił zwarcie. Są tam 3 białe kable, jeden z nich jest od lampy. Niestety miałem takie szczęście że musiałem wszystkie ciąć zanim trafiłem ten od lampy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kciuk102 Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Żarówka okazała się dobra, jedynie coś nie łączył jeden luźny pin przy wtyczce do listwy z żarówkami, ale dociśnięcie pomogło i załatwiło sprawę :) Czujniki parkowania faktycznie były dokładane, ale chyba w ASO, bo mają naklejkę z Renault i datą. Znalazłem jakąś spinkę na przewodzie od czujników i ją rozpiąłem wyłączając całkiem czujniki, bo nawet nie trzeszczą i nie piszczy buzer ;) Jedynie nadal ciekawi mnie ta biała, nieużywana wtyczka pod kierownicą... Edytowane 31 Marca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi