hagi84 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Witam wszystkich, w mojej megi z podpisu odpowietrzałem układ chłodzenia po wymianie płynu i termostatu. Niestety przy dokręcaniu ukręciła się śruba zamontowana na wężu od odpowietrzania nagrzewnicy. Można powiedzieć, że to co zostało jest szczelne, bo jeżdżę kilka dni i poziom płynu jest ok. Chciałem usunąć pozostałości śruby i ją zastąpić nową. Czy da się kupić samą śrubę czy muszę cały wąż? chciałbym ja zastąpić zwykłą śrubą metalową z uszczelką. Na oko wygląda, że to M8. Czy ktoś to już kiedyś przerabiał lub coć wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Identyczna sprawa przytrafiła mi się w innym pojeździe - wykręciłem pozostałość nagrzewając śrubokręt i na gorąco wciskając w pozostały fragment. Wykręciłem i wstawiłem zwykłą śrubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ważne by wkręcić coś nie rdzewieje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ja w swojej megance, co prawda I generacji, miałem podobny problem bo ukręciła mi się śruba odpowietrznika obok termostatu. Też właśnie zastąpiłem ją zwykłą śrubą metalową z dorobioną przez siebie uszczelką i do tego zabezpieczyłem to jeszcze tą plastikową opaską (terkotką :P). Piszę o tym dlatego, że przy kolejnym odpowietrzaniu zapomniałem już założyć tej opaski i po kilku dniach mnie pokarało bo ciśnienie w układzie wyrwało śrubę odpowietrznika z całym mięsem. Nie wiem czy coś źle zrobiłem, czy wkręcanie trochę większej śruby osłabiło tam wężyk, ale ostrzegam na wszelki :) Po tym wydarzeniu kupiłem taką rurkę z odpowietrznikiem na szrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi