deamon_999 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 (edytowane) Witajcie. Wczoraj w nieciekawych okolicznościach spalił mi się właśnie ten bezpiecznik. Posiadam megane II z silnikiem 1,9dci 120km KM; w manualu ds. bezpieczników napisane jest, że do diesla bezpiecznik ten powinien mieć wartość 400A, a do benzyny 350A. Tutaj pytanie, gdzie mogę zakupić ten bezpiecznik na 400A? Na internecie znalazłem tylko jedną wersję CAL2, która pracuje w zakresie 400-1200A, innych nie ma, więc nawet nie ma rozróżnienia czy to diesel czy benzyna. No chyba, że mylę się i bezpiecznik do silnika benzynowego wcale nie nosi nazwy CAL2 tylko inną. Proszę o pomoc kogoś, kto miał z tym do czynienia. Pozdrawiam. Edytowane 8 Lipca 2015 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 (edytowane) Mowa o tym głównym na zacisku plusowym akusia? Doczytałem teraz że tak :) A to przy rozruchu się spalił? http://allegro.pl/bezpiecznik-samochodowy-mega-400a-i5441929130.html http://allegro.pl/klema-plusowa-renault-megane-ii-1-9-dci-krakow-i5204300937.html Edytowane 8 Lipca 2015 przez elwik1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deamon_999 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 (edytowane) Tak, dokładnie sprawa ma się tak, że wczoraj, około godziny 2.30 w nocy padło sprzęgło lub wysprzęglik, przez co już w ogóle nie dało się zmienić biegu, więc postanowiłem zaryzykować i spróbowałem odpalić samochód na wbitej jedynce (wydawało mi się to najrozsądniejsze w tym wypadku, bo do domu miałem jakieś 5km). Niestety po jakiś 5 sekundach samochód zrobił kaput i musiałem go pchać do domu, na szczęście znajomi pomogli (nie mogłem nawet go scholować, bo hak miałem przy kole zapasowym, a po spaleniu się bezpiecznika nie da się nawet otworzyć klapy bagażnika :(. Co do samego bezpiecznika, znalazłem takie coś: http://allegro.pl/bezpiecznik-megaval-cal2-iveco-megane-ii-renault-i5079887543.html . Wszystko zgadza się z tym, jaki mam teraz, lecz tak jak napisałem, wartość prądu jest w zakresie 400-1200A, a sprzedający zapewnił mnie, że nie ma i nie było innej wersji tego bezpiecznika; jest tylko jeden taki model. Edytowane 8 Lipca 2015 przez deamon_999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 No to faktycznie miałeś przygody. Tak na marginesie to w moim kombi klapę tył da się otworzyć awaryjnie bez prądu poprzez otwór w plastikowej tapicerce bagażnika. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deamon_999 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Ja akurat mam wersję hatchback, 3 drzwiowa, no ale może faktycznie da się otworzyć awaryjnie. Ja o tym nie wiedziałem :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 3 drzwiowa, no ale może faktycznie da się otworzyć awaryjnie Nie może tylko na bank da się auto otworzyć bagażnik od środka. Proponuje zajrzeć do instrukcji auta strona 3.31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deamon_999 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 (edytowane) cięcie Po co ten nic nie wnoszący do tematu post? Liczyłem na to, że ktoś pomoże mi w sprawie bezpiecznika, czy ten który zamierzam zakupić będzie dobry, a w zamian dostaję pouczenie odnośnie awaryjnego otwierania bagażnika <_< . Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 Edytowane 8 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Po co ten nic nie wnoszący do tematu post? Wnosi i to dużo, trzeba zapoznać się z instrukcją aby na przyszłość nie było takich problemów jakie miałeś Kolego w nocy. Wystarczyło wcześniej zapoznać się instrukcją i wciągu 2 minut miałbyś dostęp do bagażnika. I co za problem kupić bezpiecznik Cal 2 400A. Idziesz do sklepu motoryzacyjnego i kupujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deamon_999 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Gdyby nie był to problem, nie zakładał bym nowego tematu. Byłem w 5 sklepach motoryzacyjnych i nigdzie nie mają tego bezpiecznika o takiej wartości prądu, nawet na zamówienie. Dlatego dobrze by było, gdyby wypowiedział się ktoś, kto sam przechodził taką wymianę tego bezpiecznika przy tym silniku, który posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Te bezpieczniki w handlu występują pod różną nazwą ,bierzesz stary bezpiecznik i szukasz ważne by był 400A.Lub dzwonisz do gościa z linka i kupujesz orginał http://allegro.pl/bezpiecznik-klema-renault-megane-ii-scenic-ii-i5302352025.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi