hubcio1 Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Witam wszystkich serdecznie Ostatnio stałem się posiadaczem drugiego samochodu ze stajni Renault. Pierwszy to Clio Grandtour 1.5 dci '11 drugi Megane III Grandtour 1.5 EDC '10. Na megance mam 2 problemy o które chciałbym zapytać, nie chciałem zakładac 2 tematów w różnych działach tylko jeden. 1. Pierwszy problem dotyczy braku komunikatow głosowych przy niezapięciu pasów, światłach czy kierunkach. Doczytałem że chodzi najprawdopodobniej o uszkodzony głośniczek za zegarami. Pytanie jaki zamiennik lub gdzie kupić oryginal, oraz jak skomplikowane może być wymienienie uszkodzonego? 2. Drugi problem dotyczy komunikatu 'skontroluj układ wydechowy'. Samochód jest na gwarancji rok czasu więc usterka jeśli jest zostanie usunięta, jednak nie mogę zdiagnozowac czego dotyczy. Samochód pracuje odpala jeździ normalnie, biegi zmieniane są bezproblemowo, moc odpowiednia. Po wykasownaiu CLIPem błąd znika i pojawia się ponownie po 2-3 czy 4 uruchomieniu silnika nigdy w trakcie jazdy. Sprawdzaliśmy DPF samochód ma 129 tys km w tym czasie filtr wypalał sie 19 razy i teoretycznie pracuje normalnie. Czy macie jakieś sugestie do czego zaglądać aby to wyeliminować. Aha sam CLIP nie pokazal jako takiego błędu, wyskoczył jakiś błąd odnosnie skrzyni i adaptacja ale po tym wszystkim nic więcej nie ma. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za wszelką pomoc. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Poprawione :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Samochod jest na gwarancji rok czasu Jak jest na gwarancji to chyba nie pozostaje nic innego jak umówić się na wizytę w ASO. Daj znać co zdiagnozowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcio1 Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Ale nie jest to gwarancja renault tylko w firmie gdzie kupowałem. Dlatego chciałbym zdiagnozowac problem zanim do nich zaprowadze żeby nie pozbyć się samochodu za kilka tyg :). Powiedzcie jeszcze odnośnie zegrarów, mam zwykłe nie elektroniczne i czy nie łatwiej i taniej jest wymienić zegrary całe? Będzie to działało? Na allegro zegary sa po około 100 zl nawet mniej z wysyłką, a kwestia wymiany nie będzie aą tak problematyczna jak szukanie głośniczka i przelutowywanie go w moich. Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Edytowane 10 Lipca 2015 przez hubcio1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Głośnik jest wbudowany w zegary Można wymienić zegary ale: Przebieg nie może być wyższy niż masz bo się nadpisze Konfiguracja auta musi być wykonana na nowym liczniku nr VIN będzie inny Wszystko jest do zrobienia Edytowane 12 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcio1 Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Czy mozna gdzieś kupić sam głośniczek? Albo najlepiej czy macie kogoś w okolicy Kielc kto mógłby to wykonać oraz diagnostyke samochodu? Pozdrawiam Edytowane 10 Lipca 2015 przez hubcio1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Czy mozna gdzieś kupić sam głośniczek? Po co jak masz auto na gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcio1 Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Bo gwarancja jest na układ przeniesienia napędu, skrzynie automatyczną i silnik - pisałem że to dodatkowa gwarancja. Jest to dodatkowa gwarancja na rok czasu przy zakupie. Nie wiem czy to normalne ale nie wnosząc nic do tematu piszecie bardziej żeby napisać albo nie wiem dogryźć? Irytujące to jest niestety. Na gwarancji pewnie wyprostują i zniwelują problem komunikatu o kontroli układu wydechowego, chociaż sam wole wcześniej jechać na diagnostykę do Renault. Edytowane 12 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Według mnie to jednak filtr FAP. Wężyki przy filtrze do sprawdzenia, często parcieją. Sprawdź sam filtr i jego napełnienie... Jaki jest stan jego napełnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcio1 Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Na kompie pisało że ostatnie wypalenie było 600 km wcześniej. We wtorek jestem w renault na diagnostyke a w pn do swojego mechaniora podskocze aby zobaczył FAPa. Pozdrawiam Dodano: 14 lip 2015 - 19:01 Więc jestem po diagnostyce w Renault. Werdykt skrzynia do adaptacji a konkretnie sprzęgło 1. Pytanie czy taka adaptacje może wykonać tylko Renault? Jeśli nie to gdzie mógłbym się z tym udać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Spróbuj podciągnąć adaptację pod gwarancję. Adaptację skrzyni można zrobić za pomocą CLIPa. Jak dokładnie, to niestety nie wiem, bo nie spotkałem jeszcze Meganki z EDC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi