kraster Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) Witam! Mam od dłuższego czasu problem z moją Megane III (2009 r.). Po odpaleniu silnika klima chodzi normalnie, z nawiewów dmucha zimne powietrze. Jednak w sytuacji, gdy: - auto jedzie przez dłuższy okres (zwykle w trasie, min. 1 godzina), - temperatura zewn. przekracza ok. 23 st C, - klima jest włączona, systematycznie z nawiewów leci coraz mniej powietrza, aż w końcu przepływ jest niemal niezauważalny. Dzieje się tak przy wszystkich kierunkach nadmuchu (więc problemem raczej nie są klapki - w sytuacji gdy jeszcze dmucha, kierunki nawiewu zmieniają się prawidłowo). Nawet gdy włączy się nadmuch na najwyższy poziom, silnik dmuchawy chodzi (co słychać), lecz powietrze nie dmucha. Po postoju, lub wyłączeniu klimy (wówczas stopniowo), nawiew wraca. W aucie polecono mi wymienić czujniki: temp. wewn. (przy lusterku) i temp. parownika (taki długi). Oba są wymienione, jednak problem pozostał. Dodam, że klima nabita w kwietniu, czy maju + wymieniony filtr. Nie uśmiecha mi się poszukiwanie rozwiązania przez wymianę kolejnych elementów auta... Prawdopodobnie problem polega na zamarzaniu parownika. Czy ktoś może miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać? Ew. czy ktoś byłby w stanie podpowiedzieć co sprawdzić jeszcze? Obecnie mechanik proponuje wymianę zaworu w kompresorze, który podobno może działać nieprawidłowo. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Edytowane 20 Lipca 2015 przez kraster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Do sprawdzenia hjaka jest temperatura parownika podczas nie działania Co widzi CLIP jakie temperatury Jakie są ciśnienia L i H podczas nie działania Podstawowa diagnoza więcej powie co uszkodzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Może też być zatkana rurka która odprowadza skroploną wodę z parownika a czujnik oszronienia parownika podaje o tym informacje. Nie mniej przydała by się diagnoza clip'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbe Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Ja miałem. Patrz wątek: LINK I choć jeszcze nie odtrąbiam sukcesu to w minioną sobotę ustaliłem, że najprawdopodobniej przyczyną spadku wydajności nawiewu/ klimatyzacji w moim przypadku nie był wcale jak podejrzewałem osuszacz (wymieniłem go na nowy) czy też inny czujnik ale coś dużo bardziej prozaicznego. W układzie było prawie 900 g czynnika zamiast 550 g (i naprawdę nie wiem jak to było możliwe bo od czasu wystąpienia problemu klima była serwisowana w conajmniej 2 różnych warsztatach) przez co po ok. 45 min. pracy klimatyzacji układ najzwyczajniej zamrzał. Alternatywna diagnoza zakłada uszkodzenie "termostatu" klimatyzacji bowiem w czasie testów temp. w kratkach nawiewu spada poniżej 3 stopni a sprężarka klimatyzacji zamiast robić sobie przerwy wydaje się pracować bez przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertotg Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Cześć. Mam podobną sytuację. Po około 2 godzinach nawiew spada prawie do zera. Po wyłączeniu klimy na około godzinę i jej ponownym, włączeniu znowu leci zimne powietrze. Dzisiaj oddaję auto do mechanika. Oby diagnoza była szybka i sprawna, a naprawa tania. Moje podejrzenia: 1) zawór rozprężny przy parowniku 2) czujnik przeciwoblodzeniowy na parowniku 3) osuszacz Czytałem, że można wymieniać sam wkład osuszacza, ale niewielu mechaników o tym wie i wymienia cały skraplacz (chłodnicę), a co najlepsze w serwisach autoryzowanych mają zakaz mówienia klientom, że to można zrobić. Koszt wymiany wkładu to kilkadziesiąt złotych. Co o tym sądzicie? Mój strzał, patrząc na objawy do pkt. 1) lub pkt. 2). Wg znawców osuszacz (czy też wkład) powinno wymieniać się co dwa lata, ale tego nikt nie powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soly Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Ja miałem podobnie i przyczyną było zbyt mało odczynnika w układzie, po uzupełnieniu do właściwego poziomu problem się rozwiązał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timax Opublikowano 26 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2025 Miałem te same objawy. Problemem był jakiś o-ring, który zmieniał swoje właściwości pod wpływem zmian temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi