Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

ubytki oleju dziwne dymienie

jagiel92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie mam powoli siły do tego samochodu. Pacjent megane 2 przed fl. 2.0 T benzyna z pół rocznym lpg. Problem jest następujący po postoju meganka dymi np. Światła, korek również po dłuższym postoju - na noc... Coś pod kolor szaro niebieski. Bierze olej około 0,7 na 1000 km. Była czyszczona odma. Podczas jazdy nawet bardzo dynamicznej dymu w lusterku nie widać robiłem próbę z kolegą obserwował tył auta również zero dymu.

Dodano: 26 sie 2015 - 22:15

Wycieków oleju brak, moc, spalanie, kultura pracy bez zarzutu.

Lpg stag 4 zakładne u autoryzowanego gazownika, poprzedni właściciel, nic za turbiną nie ma z tego co widziałem turbawka była jakiś czas temu robiona. Może to być wina egr'a ?

Dodano: 26 sie 2015 - 22:25

Dymi po opaleniu jak jeszcze pracuje na Pb, i niekiedy po postoju 2-3 min np. W korku.

Dodano: 26 sie 2015 - 22:29

Gdyby to było coś z kompresją to nie powinien dymić cały czas tj odrazu gdy dojade do świateł ? A nie po chwili ?

Lpg stag 4 zakładne u autoryzowanego gazownika, poprzedni właściciel, nic za turbiną nie ma z tego co widziałem turbawka była jakiś czas temu robiona. Może to być wina egr'a ?

Pytanie, czy czasem ten gaz nie był powodem sprzedaży?

Już spotkałem silnik, który gazownik spartolił, bo opiłki wpadły do cylindra i pięknie ścianki porysowały.

Zmierz kompresję, ale nie zapomnij, żeby to zrobić na dwa razy z próba olejową.

Ta robiona turbina, to też może być spartolona sprawa.

Odkręć rurę za turbiną i sprawdź, co jest w węży dolotowym.

Dzięki wielkie, wychodzi na to że tak czy siak będę musiał przygotować się na kosztowną naprawę :(

Dodano: 26 sie 2015 - 22:57

Nie wiem co było przyczyną sprzedaży synek rocznik 95' kupił sprowadzone z DE włożył 3 tys na lpg a potem zamienił na astre cupete też z pokaźną mocą ;/ nie wiem co o tym sądzić i co dokładnie robić, zmierzę kompresje i zajrzę do rury od dolutu w pierwszej kolejności :)

Jak ten dymek masz po postoju i znika to obstawiam uszczelniacze zaworowe, miałem tak kiedyś w Oplu, tyle też brał oleju, jakby to było coś niżej to jest wtedy większe zużycie oleju.