xmotyl Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Cześć, mam problem z autem. Rano zrobiłem trasę ok. 300km. Wróciłem do domu, stało do wieczora. Wieczorem pojechałem na zakupy, odpalam pod marketem, przejechałem z kilometr, zapala się czerwona olejowa konewka i stop. Zgasiłem, postało chwile, sprawdziłem olej, wszystko ok, pojechałem do mechanika, w drodze znowu się zapaliła. Zostawiłem u mechanika i czekam na diagnozę. Dzisiaj podobno podmienił czujnik, ale problem nadal występuje. Mam czekać do jutra, bo ściągnie prawidłowy (bo ten który podmienił miał inny kształt czegoś tam, nie pamiętam.) No i nie jest pewny czy to czujnik, ale powiedział mi, że być może silnik do wymiany, bo może być zatarty. Nie kumam tego, bo chodzi cicho, równo, nie kopci, nie szarpie - skąd ja mam wiedzieć, że jest zatarty? Megi 2, przed liftem, 2005, 1.6, 150.000, jeżdżę nią 3 lata, olej na czas, pełny syntetyk, na tym zrobione z 6000, bez dolewek między wymianami, nie butowana. No co do ch... ?? Nie jestem na bieżąco, ale czy w tym modelu znane są przypadki zatarcia jednostki? Edytowane 13 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Jakby silnik był zatarty to na pewno by się nie dało go odpalić, szukaj raczej problemu z pompą olejową lub czujnik ciśnienia oleju Edytowane 13 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Możliwe że czujnik. Jeśli okaże się ze sprawny, to pozostaje sprawdzić ciśnienie oleju, kompresję silnika itp. Wtedy wyjdzie czy był problem z ciśnieniem oleju i czy silnik jest zatarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xmotyl Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Czy pompy oleju są usterkowe w tych silnikach? Bo wiem, że z czujnikami bywają problemy. Edytowane 13 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Nie, to nie 2.0 TDI :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xmotyl Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Może ktoś z Was pamięta, czy na forum pojawiały się takie problemy i jak się kończyło? Bardzo proszę o pomoc, perspektywa zmiany motoru trochę mnie załamuje, głównie z powodu wysokich kosztów. Edytowane 13 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Zmień jak najszybciej mechanika - na takiego, który nie feruje wyroków, nie wykonawszy uprzednio choćby pomiaru ciśnienia oleju w magistrali olejowej ( a koszt zrobienia sobie miernika / nie mówię nawet o zakupie / to raptem jakieś 30 zł ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Według mnie przetarła się wiązka do czujnika, robi zwarcie i wywala błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi