marcinc76 Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Dzień Dobry, na początku września zakupiłem moją Megi Grandtour w Salonie. Tam też założyłem od razu do niej gaz. Mam pytanie do posiadaczy silników 1,6 16V (110 KM). Mam wrażenie, że trafił mi się felerny egzemparz. Na 1 biegu praktycznie wyje, obroty lecą w górę, ale auto bardzo słabo przyspiesza. Na innych biegach jest trochę lepiej. Auto ma przejechane 700 km. Nie chcę go od razu gonić, ale nie wyobrażam sobie ruszenia z piskiem opon. Jest to chyba nie osiągalne. Jakie są Wasze wrażenia? Wcześniej posiadałem Hyundia i30 z silnikiem 1,4 (109 KM). W porównaniu do niego to jest przepaść :(. Myślę już o udaniu się do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Cześć. Również mam 1.6 16V z LPG i nie jest to rakieta, ale nie zauważyłem tego aby obroty szły szybko a auto słabo przyspieszało. Najlepiej nagraj filmik i udostępnij jak przyspieszasz bo mocne auto dla każdego znaczy co innego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc76 Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Tak też zrobię, co prawda, nie chce go piłować zbytnio przy takim przebiegu. Ale coś tam trzeba przecież :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Na benzynie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Poczekaj z pałowaniem auta do jakiś 1500km. Też miałem podobne odczucia po odbiorze auta. Teraz przy 7,5tyś jest juz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc76 Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Niezbyt dobra jakość, no ale poglądowo filmik Poprawione Edytowane 18 Września 2015 przez marcinc76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Mi to wygląda normalnie. Jedynka jest bardzo krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc76 Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz Też to zauważyłem, ale nie umiałem nazwać :) Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Edytowane 18 Września 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Pisałeś wcześniej, że nie wyobrażasz sobie ruszenia z piskiem opon. Próbowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Auto Twoje, więc Twoja sprawa, ale lepiej unikać przez pierwszy tysiąc kilometrów obrotów silnika powyżej 3 tyś. Naprawdę warto trzymać się tej zasady. Na filmie nic "złego" nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Jak próbował, to ASR zdławił silnik i po zawodach :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Ja się tylko zapytam, jazdy testowej przed zakupem nie było ? , o docieraniu pisze w książce obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Tak jedzie 1.6, dlatego jej nie kupiłem. Tce130 przy tym aucie to przepaść i dziękuję do tej pory sprzedawcy, że namówił mnie na jazdę porównawcza 16V vvs tce. Edytowane 20 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Przepaść to jest dopiero przy silniku 2,0 a przy 1200 to jest niewielka, z naciskiem na niewielka, niestety różnica! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawostar Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Ja byłem też zdecydowany na 1.6 , do czasu kiedy gość w salonie dał mi się przejechać Megane III 1.4 TCe :) Do tej pory jestem mu wdzięczny :lol: Różnica miedzy 1.6 16v a 1.4 TCe jest duuużżża :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi