F1Fanatic Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) No i przyszła na mnie pora, a piszę tak bo śledząc fora to jest to chyba jeden z mankamentów megi 3 generacji i często się spotyka. Problem taki, że drzwi raz się zamykają raz nie, coraz częściej już zero reakcji, brak charakterystycznego trzasku/stuku bolca. Myślałem, że się wybrudził popryskałem wd 40 sowicie parę dni jeżdżę i ciągle to samo. Wymienie zamek, jak rozumiem on już jest z siłownikiem. Na allegro widzę za 50 zł, ale widzę też, że z hatchbacka i tu pytanie orientujecie się czy podejdzie taki pod grandtoura? Dodano: 15 paź 2015 - 00:33 Ok temat w sumie można zamknąć. Znalazłem do mojego kombiaka na Allegro. Pare uwag. Wersja hatch czy Gt pewnie nie ma roli, ale ogromną rolę ma to ilu pinowy jest Twój zamek. W przypadku tyłu są 4 lub 6 pinowe i od razu mówią, że w 6stkę nie można dać 4ki bo wywali bezpieczniki i to 2 ASO mi powiedzieli. Prawdopodobnie ma to związek z posiadanym mechanizmem do sterowania szyb-impulsywny czy manual. Jeszcze jedno w żadnym ASO nie powiedzą wam raczej czy wasza Megi ma 4 czy 6 pinowy zamek. Nie widac na ich rysunkach(no chyba, że macie u was bardziej ogarniętych w tych sprawach ludzi) i jedynie możecie dla picu zamówić z nimi po vinie, przyjechać obejrzeć i obrócić się na pięcie, że rezygnujecie. W ASO zameczek 740 zł, kupiłem na Allegro za 40 zł. Żeby sprawdzić nie trzeba ściągać zamka, zdejmujemy plastiki z drzwi, i palcami naciągnijcie osłonkę wiązki kablii zobaczycie ile wchodzi, odłączyć praktycznie nie idzie jak bez wyciągania wszystkiego. Trudno dostrzec, ja naciągnąłem i zrobiłem parę fotek z flashem. I policzyłem :lol: Przy wymianie już nie ma łatwo trzeba wszystko zdjąć, odłączyć klamkę, mechanizm szyby...jest roboty. Aha zaopatrzie się w spinki. Trochę pewnie pójdzie Edytowane 14 Października 2015 przez F1Fanatic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Przyda się innym na przyszłość. U mnie był wymieniany przedni i nawet nie zwróciłem uwagi na wtyczki. Kupiony pasował, więc się nad tym nie zastanawiałem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankowa Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Mam megane 3 2010r zamek ma 4 piny przód lewy to stwierdzenie po liczeniu kabli przy wtyczkę .Bo zewnątrz w wiązce który dochodzi jest 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzadki Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Mam pytanie, co prawda drzwi prawe przednie, ale tematyka ta sama: czy z racji niedziałania zamka może wyświetlać się błąd: Sprawdź poduszkę powietrzną? Sytuacja wygląda w ten sposób, że po uruchomieniu silnika, zanim jeszcze ruszę, zamki próbują się same zaryglować, nie dają rady, więc się otwierają i wyskakuje błąd o poduszkach. Dodam tylko, że są dni gdzie wszystko działa normalnie - czyli autoryglowanie drzwi następuje dopiero po przekroczeniu prędkości 15-20km/h. Dziś odkryłem także, że po zamknięciu samochodu prawe przednie drzwi są otwarte. Nie wiem jeszcze, czy gdy nie wyskakuje błąd drzwi da się zamknąć normalnie te drzwi. 1. Czy cała ta sytuacja ma wspólny mianownik w postaci zepsutego zamka drzwi? 2. Czy na sytuację może mieć wpływ deszcz? 3. Zepsuty zamek, czy problemy z doprowadzeniem zasilania? Jak zdiagnozować? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 No to ciekawym ilu pinowy jest siłownik w mojej megance (m1 ph2). W ASO jak byłem na przeglądzie nie mieli siłownika na składzie i podali mi numer katalogowy tego siłownika. Kupiłem zamiennik i on ma 2 piny. Jeszcze nie doszło do jego wymiany, więc nie wiem czy nie czeka mnie wielka konsternacja jeżeli nie będzie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi