dreq02 Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 ja mam jak pbet. Przód od razu, a tył to po chwili ale nie tak szybko. Może dlatego, że rzadko używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 W sumie to możliwe, że jest jak piszecie - właśnie ze względu na rzadkie używanie tyłu. Ja nie liczę jak często używam, ale być może robię to nawet codziennie i nie ma w zasadzie różnicy pomiędzy przodem a tyłem (mam na myśli szybkość reakcji). Zaworek z tyłu mam zamontowany na wężyku przy zawiasie tylnej klapy (kombi). Dla przykładu, w Megane II mam za szeroki wężyk z jednej strony zaworka (minimalnie) i dostające się powietrze w zasadzie niweczy jego [zaworka] działanie. Tak wyszło, gdyż szukałem złotego środka pomiędzy długością wężyka, jego załamaniem i przygniataniem przez elementy klapy po zamknięciu (i w końcu tak zostawiłem, bo nie miałem innego wężyka pod ręką). W każdym razie w MIII wystarczy przeciąć wężyk mniej więcej na środku i zamontować zaworek. I jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Pogoda zrobiła się nijaka i zacząłem częściej używać tylnego spryskiwacza. Płyn leci praktycznie od razu i wycieraczka częściowo nie wraca na sucho. Szkoda, że projektanci nie pomyśleli żeby dać dyszę bliżej środka lampy (szyby), a nawet całkiem z lewej albo zrobić ją na zasadzie mgłowego rozpylania. Jedyne co mnie ciekawi to stosunkowo małe ciśnienie płynu. Też tak macie? Nie pamiętam jak było przed montażem zaworka bo w lecie używałem tej funkcji sporadycznie. Czy ktoś kto ma zamontowany zaworek (najlepiej w miejscu gdzie widać wężyk po otwarciu klapy w kombi) mógłby nagrać filmik jak to jest u niego? Tak dla porównania. Ja swój postaram się wrzucić jutro. 2017-12-03 Oto filmik, prośba o info czy też macie takie kiepskie ciśnienie. 20171203_122454.mp4 Edytowane 3 Grudnia 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 @pbet tak ma być Duże ciśnienie nie jest potrzebne, bo pomaga tu grawitacja. Tak mam również w Megane II. Z tego co kojarzę, to Skoda Octavia miała tu rzeczywiście większe ciśnienie, nie wspominając oczywiście o systemie stricte z VW (od dołu, poprzez tuleję osadzenia ramienia wycieraczki) - tam musiało być mocniej. Reasumując, mnie takie coś wystarcza, a ważniejsze jest to, że zaworek zwrotny spełnia swoją funkcję i nie ma 'latania' wycieraczki po suchej szybie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas_wrocek Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zaworek na jaką średnicę rurki jest potrzebny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 5/5, taki jest ok: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4988698874 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas_wrocek Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 Dziękuję, taki też zakupiłem. Ale zanim rozciąłem to trochę za gruby mi się wydawał. W takim można spokojnie rozcinać przy klapie bagażnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 Nie wchodzi gładko i wężyk będzie się rozciągał na zaworku no ale o to chodzi żeby było szczelnie. Warto robić jak jest trochę ciepłej (elastyczność gumy). Najgorszy moment to spasowanie drugiego końca zaworka gdy jeden już mamy w wężyku. Nie da się obkręcać i trzeba lewa, prawa, wcisk. No i popatrz gdzie się wężyk zagina po zamknięciu klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas_wrocek Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 W sensie za gruby wężyk mi się wydaje, gdzieś wyczytałem, że Dacie mają 6mm średnicy wewnątrz i 8 na zewnątrz. Dlatego zastanawiałem się czy ten zaworek z linku allegro nie będzie za mały. Będę w garażu to zobaczę jeszcze pod maską jakie tam idą. Zaworek ma dokładnie w zgrubieniu 5,95mm a za zgrubieniem 4,98mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 Raczej wszyscy, którzy mają pomontowane zaworki mają właśnie takie jakie podałem i każdemu pasuje więc u Ciebie nie powinno być inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas_wrocek Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Dacia ma dokładnie ten sam wężyk. Wężyk ma grubą ściankę. Zaworek założony. Leje od razu Zdjęcie dla potomnych w załączeniu. Pbet, dziękuję za merytoryczne podpowiedzi. Lukas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 No i gitara. Mam w tym samym miejscu A sika Ci takim delikatnym siurkiem jak na moim filmiku czy mocniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas_wrocek Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Mam podobne ciśnienie. Ale patrząc z fotela kierowcy nie widzę różnicy przed założeniem zaworka a po (jeśli chodzi o ciśnienie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 20 minut temu, lukas_wrocek napisał: Mam podobne ciśnienie. Ale patrząc z fotela kierowcy nie widzę różnicy przed założeniem zaworka a po. Jakaś tam różnica jest chociaż nie piorunująca. Bez zaworka płyn leciał na tylną szybę po kilku ruchach wycieraczki. Szczególnie po kilku dniach nieużywania tylnego sprysku. Teraz leci już przy pierwszym ruchu więc jest ok tylko mam wrażenie, że zaworek stawia zbyt duży opór i bez niego płynu leciało chyba więcej. Wspomnienia jakby zamglone ale wydaje mi się, że tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 (edytowane) To tylko złudzenie Zgadzam się z @lukas_wrocek, z fotela kierowcy specjalnie różnicy nie widać. Czy skracałeś wężyk oryginalny (pyt. to @lukas_wrocek), bo u mnie jest chyba dłuższy (ja go tylko przeciąłem i wstawiłem zaworek)? Edytowane 8 Stycznia 2018 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi