cemaksiu Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Megi nie chce mi ciągnąć w zakresie 2-5tys. obrotów - czuć dopiero, że się wkręca powyżej 5tys. jak i do dwóch też wydaje się normalnie. Jak się rozbuja to już jedzie ale przyspieszanie przypomina mi jazdę z litrwoym silnikiem a nie 1.6 :unsure: Wiem, że nie jest to demon mocy ale miałem kiedyś focusa 1.6 o podobnej ilości kucyków i ford wręcz latał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) A było lepiej? Zauważyłeś to teraz, czy może już przedtem była mułowata? Ten samochód moim zdaniem ma problem z wkręcaniem się na obroty. Skrzynia 5 czy 6? Ja przesiadłem się z Peugeota 307 i też wydaje mi się mułowata. Peugeot to była rakieta a silnik też 110 KM. Moim zdaniem winna jest skrzynia, ja mam 6. Edytowane 29 Września 2015 przez mich64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Porównaj z inną Meganką, nawet II z tym samym silnikiem jeśli możesz. Istnienie duże prawdopodobieństwo, że pało KZFR lub zawór nim sterujący. Patrząc na przebieg domyślam, że się nie było ono jeszcze zmieniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemaksiu Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Skrzynia 6-biegowa, na marginesie ten kto wymyślił te przełożenia powien dostać felgą w czoło. Krótkie biegi a przy prędkościach autostradowych bardzo wysokie obroty... Myślę, że gdyby padło koło faz rozrządu to byłoby je też słychać przy odpalaniu a jest cisza. Czesto wywala mi komunikat "sprawdź układ wydechowy" zastnawiałem się już czy przypadkiem nie jest to wina zapachanego kata ale znajomy twierdzi, że to raczej wina padniętej sondy za katalizatorem bo pokazuje na diagnostyce "niskie napięcie sondy"... Jechałem ostatnio z kolegą co ma megi II z 1.6 115KM, dosyć że w starszej megi wydawało mi się sporo ciszej to jeszcze lepiej się zbierała a raczej te 5km więcej aż takiej różnicy by nie czyniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 KZFR nie zawsze grzechocze, jednym z objawów jest właśnie problem z wkręcaniem się na obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemaksiu Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Czyżby KZFR miał już paść po 80tys. km? Czy jest możliwe, że podczas montażu nowego rozrządu przez mechaniora pasek został źle założony na KZFR i nie pozwala KZFR na zmianę faz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Tak, po takim przebiegu jak najbardziej mogło paść. Możliwe, że przy zakładaniu przesunął koło np. o jeden ząbek. Jest to dość ciężkie do wychwycenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemaksiu Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 I znowu mam pomarańczowy komunikat, błąd P0137 - niskie napięcie na sondzie drugiej... Czyżby jednak padł katalizator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Możliwa też jest sonda, albo upalony przewód, bo przy tym przebiegu chyba jeszcze za wcześnie na katalizator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemaksiu Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Może poprzednia właścicielka zawaliła kata po mieście... to by mogło w pewnym sensie tłumaczyć tego muła. Podmienię sondę i zobaczę... Dodano: 09 gru 2015 - 07:02 Chyba znalazłem przyczynę tego mulenia; padnięty elektrozawór KZFR, po wyjęciu wtyczki olej na stykach brak różnicy przy jeździe z wyjętą wtyczką... Czy jest sposób jego regeneracji czy tylko wymiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laluga Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Mam taki sam problem z sondą lambda za katalizatorem - P0137. Sonda była wymieniona na nową (Bosch) i po przejechaniu około 1500 km błąd pojawił się znowu. Poszukuję opisu złącz w sterowniku silnika 23710 0131R. Są trzy gniazda - szczególnie interesuje mnie, gdzie podpięte są sondy lambda. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez Laluga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 KZFR nadaje się tylko do wymiany. Co do błędu sondy, to sprawdź kabel idący od sondy do sterownika. Często on jest problemem takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemaksiu Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Kabelki są ok, zamówiłem drugą sondę. Wiem, że KZFR się nie regeneruje, chodziło mi o możliwość naprawy sterujacego kołem elektrozaworu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Też się go nie naprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemaksiu Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Sonda wymieniona i jak na razie komunikat o sprawdzaniu układu wydechowego nie powraca :) Wyjąłem też wtyczkę od elektrozawou sterowania KZFR i autko faktycznie ciut słabiej przyspieszało na piątym i szóstym biegu ale nie jest to jakaś szalona różnica, rzekłbym, że bardzo minimalna... Czy jest to właśnie objaw, że elektrozawór jest padnięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi