gres Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Witam Od dłuższego czasu widzę spore zapocenie silnika jak na zdjęciu a ostatnio zaczął znikać olej- tak około 0,5 litra na 4000 km. Wiem że to nie tragedia ale co może powodować takie zapocenie? Czy może to mieć związek z turbo? Proszę o jakieś podpowiedzi bo jestem zielony w tej kwestii a jeszcze jakieś dziwne dźwięki z pod maski dochodzą-krótkotrwałe brzęczenie przy około 1000-1500 obr. Edytowane 1 Października 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszozog1990 Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) ok 0.5 l na te 4k km to wg. mnie w normie, zależy jeszcze od rodzaju tras i stylu jazdy, brzęczenie - sprawdz osłonę silnika czy te uchwyty które trzymają nie powycierały się (zanjomy miał ten problem i w tym właśnie on tkwił, co do zapocenia sprawdz czy opaski i przewody są w porządku - często te rury intercoolera są wykonane z plastiku i pod wpływem czasu lubią pekać- zwłaszcza jak ktoś je ruszał i np. opaske zacisnął zbyt mocno. PS. związek z turbo? na pewno bo turbo też jest smarowane olejem ;) ale ten olej nawet przy uszkodzonej turbinie się nie powinien wydostawać na zewnątrz tylko bardziej gromadzić np w intercoolerze, także uszkodzenie turbiny wg. mnie odpada. Edytowane 13 Listopada 2015 przez tomaszozog1990 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot86 Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Cześć, Jestem Ciekawy, czy coś dalej z tym fantem się wyjaśniło, gdyż mam podobny problem i zastanawiam się, czy powinienem się tym niepokoić? Czy ta rura tak ma czy zwykle jest sucha? Załączam zdjęcie. Pozdrawiam, Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAZI Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Witam. Miałem ten sam problem i to w nowym aucie , mianowicie po wizycie w serwisie i wymianie oleju , mechanik wlał go trochę za dużo. Już po kilkuset kilometrach miałem zapoconą tą rurę. Najprawdopodobniej są to opary oleju, które nagromadziły się u was przez okres użytkowania auta.Silniki DCI bardzo nie lubią maksymalnego stanu oleju silnikowego oraz jeszcze bardziej gdy olej na miarce sięga ponad max. (nawet na korku wlewu oleju jest napis ostrzegający o nieprzepełnianiu układu). Można uszkodzić silnik. W instrukcji serwisowej jest opisane, że przy demontażu tej rury należy ją umyć od środka, czyli tak jakby konstruktorzy przewidywali taki stan rzeczy. Olej najlepiej sprawdzać na zimnym silniku np. rano przed pierwszym rozruchem, wtedy wynik stanu oleju jest najbardziej miarodajny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Zawsze leje rowne 5 litrow oleju, stan jest zawsze MAX i przejezdzam aktualnie 10 kkm bez dolewek i wyciekow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAZI Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 mrarek. Jak możesz lać 5 litrów jak układ 1.5 DCI wynosi 4,5 l. To znaczy ,że przelewasz silnik, a co jest napisane na korku wlewu oleju oraz w instrukcji obsługi . "zabrania się napełniać układ olejem powyżej znaku max" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Po wlaniu 5 litrow jest wlasnie MAX. Nic wiecej. Tak samo mialem w 1,5 dCi 101KM. Przez 5 lat i ponad 120 kkm nic sie nie dzialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAZI Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Dokładnie też miałem taki sam silnik 1.5 DCI 101 KM, ale tam był całkowicie inny układ dolotowy. Dodano: 02 lip 2016 - 22:32 Dodam jeszcze,że 1.5 DCI 101 KM miał pojemność układu 4,8 l co przy wlaniu 5 l nie robiło aż tak dużej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot86 Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Bardzo zastanawiający jest dla mnie fakt, że tylko ten gumowy odcinek jest "zapocony" olejem, cała reszta komory silnika i wszystkie jej części są suchutkie. Czy ten przewód prowadzi od sprężarki w kierunku intercoolera? Może materiał z którego jest wykonany ma jakieś właściwości przepuszczające olej w wyniku dużych różnic temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Dokładnie też miałem taki sam silnik 1.5 DCI 101 KM, ale tam był całkowicie inny układ dolotowy. Dodano: 02 lip 2016 - 22:32 Dodam jeszcze,że 1.5 DCI 101 KM miał pojemność układu 4,8 l co przy wlaniu 5 l nie robiło aż tak dużej różnicy. zerknąłem teraz w serwisówkę 10A-81. podają średnią ilość oleju: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tchorzo Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 O tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Megi III z silnikiem 1.5 dCI 110 KM i niestety i u mnie jest podobne zapocenie. Wygląda identycznie jak na wcześniej załączonych zdjęciach. Wczoraj próbowałem przy tym pogrzebać, ale muszę popatrzeć jak zdjąć opaskę od strony plastikowego kanału dolotowego bo mam wrażenie że to tu jest problem z uszczelnieniem. Może ktoś już zdejmował tą opaskę i zna jakąś szybką metodę na to. P.S. do tej pory miałem VAG-a i stwierdzam że łatwiej było go rozebrać na części pierwsze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Moim zdaniem opaska źle trzyma i drobinki oleju wydostają się pod ciśnieniem. Najlepiej zdemontować wyczyścić i dobrze zacisnąć ewentualnie wymienić zacisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Winna jest złączka, widać dokładnie na zdjęciu kolegi DeJot86. ASO najpierw poprawiło połączenie, ale po kilku miesiącach znowu się pociło więc na gwarancji wymienili cały dolot. Oczywiście jest to komplet i nie można kupić samej złączki. Jeśli dobrze pamiętam to kosztuje około 900zł. Jest na forum już temat gdzie to poruszaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tchorzo Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) Tak to wygląda że to wina złącza, ale może ktoś wie jak to rozebrać, aby poprawić złącze? Edytowane 20 Lipca 2016 przez tchorzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
getek33 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 To jakaś ogólna wada chyba w tym modelu. U mnie w megance też się tam poci (przebieg 30kkm). Dziwne, że chyba się to stało po pierwszym serwisie olejowym, wcześniej nie zauważyłem. Czyżby za dużo oleju nalali w ASO i dlatego zaczęło się pocić. Dziś stawiam autko do ASO nie usuwają usterkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi