clodiszon Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Czujnik pokazuje, że jest nie właściwe ciśnienie. Na zimnym silniku ruszam i czuje, że samochód słabiej przyspiesza. Potem włączają się kontrolki czerwone i napis "ryzyko awarii silnika". Dzieje się to raz na kilka dni, więc trudno to zdiagnozować, bo gdy mechanik podłącza komputer to jest wszystko Ok. Byłem już w salonie Renault wymienili rurę prowadzącą do intercoolera i badali diagnozowali i skasowali 900zł. Potem byłem na wakacjach zrobiłem około 3tyś. kilometrów, gdy wróciłem i zacząłem jeździć na małych odcinkach problem się powtórzył. Teraz byłem u dobrego mechanika wymienił czujnik ciśnienia doładowania i wyczyścił zawór EGR. Mówił, że jeśli to nic nie da to trzeba czyścić turbinę. I znowu się powtórzyło. Co teraz czyścić turbinę czy coś innego??? Doradźcie coś!!! Edytowane 14 Października 2015 przez clodiszon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Warto zacząć od sprawdzenia, czy dolot jest szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clodiszon Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Byłem u innego mechanika i kazał mi wymienić elektrozawór turbiny. Cisnienie spadło na chwile na 1100 a powinno być 2100 i dlatego wyskoczył błąd. Mówił że jeśli była by nieszczelność to błąd byłby nonstop a nie raz na kilka dni. Dzisiaj wymieniłem elektrozawór- zobaczymy. Ale jeśli znowu to wyskoczy to pojade do jakiegoś mechanika żeby sprawdził tą szczelność, jest to dziwne że błąd zawsze wyskakuje na zimnym silniku. Niewiem czy tą szczelność da się wogula jakoś sprawdzić, może sam bym to mógł jakoś zdjagnozować tylko jak??? Pawel Edytowane 15 Października 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Da się, wystarczy po przewodach dolotowych popsikać plakiem, jak jest nieszczelność, to wzrosną obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Pawel jesteś pewien? Przecież to jest diesel i tam w dolocie jest zazwyczaj nadciśnienie i psikanie plakiem nic nie da. Prędzej pomoże popsikanie wodą z płynem do mycia naczyń. Będzie nieszczelność to pokażą się bąbelki. Nieszczelność w dolocie w dieslu zazwyczaj skutkuje pojawieniem się nalotu oleju na nieszczelnym połączeniu. Co innego w benzynie gdzie w kolektorze jest ciągle podciśnienie. Z kolei nieszczelność przed turbiną nie ma wpływu na ciśnienie doładowania, co najwyżej zassie powietrze nie filtrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Fakt, ja myślałem o odcinku do turbiny, tylko w tym silniku nie ma przepływomierza, więc tu nie będzie to miało znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clodiszon Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Jeżdżę już prawie 4 miesiące i nic się nie dzieje czyli to był elektrozawór turbiny Ten mechanik mówił, że ten czujnik często się psuł. Edytowane 7 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi