Pitch Black Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Witam Nastały mrozy -10 i klapa auto nie odpala. Kręci, kręci, kręci i czasem jakby chciał, ale nie mógł. Przy -5 miał już problemy, ale kręcił, kręcił i jakoś dawał radę. Wtedy podjąłem kroki w celu poprawienia tej sytuacji i wymieniłem: filtr paliwa i wszystkie świece żarowe. Nic to nie dało, więc teraz jak auto w ogóle nie odpala. Postanowiłem wymienić przekaźnik świec żarowych tylko nie wiem gdzie się on znajduje? Czy któryś z kolegów wie gdzie on się chowa? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Może zamiast wymieniać części na pałę, podłączysz auto pod CLIPa i sprawdzisz co mu dolega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitch Black Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Byłem już u dwóch, wszystko jak dla nich ok. Tylko rączkę wyciągają po kasę. Za takie porady to dziękuję, to dopiero cenzura... kasy dla tych darmozjadów. Jak myślę o tych wszystkich mechaniorach cwaniaczkach to mi zaraz ciśnienie skacze! Teraz interesuje mnie tylko gdzie znajduje się przekaźnik świec żarowych. A i jeszcze jedno pytanie do posiadaczy dci ile czasu podgrzewa wam świece bo mi tylko 2s czy ciepło czy jak teraz -10. U was też? Edytowane 3 Stycznia 2016 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Przekaźnik jest pewnie tam gdzie w MII czyli pod lewą lampą. Na początek weź kontrolkę (2 przewody i żarówka, 1 przewód dajesz na masę 2 dotykasz przyłącza świecy i próbuj odpalić jak kontrola się świeci (napięcie to nie wszytko) to trzeba by sprawdzić jaki amper idzie na świece do tego przydał by się multimert cęgowy) jeśli to jest ok to trzeba problemu szukać gdzie indziej. Może podgrzewacz paliwa, problem z ciśnieniem na szynie trochę wróżenie z fus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Byłem już u dwóch, wszystko jak dla nich ok. Tylko rączkę wyciągają po kasę. Za takie porady to dziękuję, to dopiero cenzura.. kasy dla tych darmozjadów. Jak myślę o tych wszystkich mechaniorach cwaniaczkach to mi zaraz ciśnienie skacze! Który z nich podłączył auto do CLIPa, a nie po prostu pod zwykłego ELMa? Który z nich sprawdził takie parametry jak: korekty na wtryskach, ciśnienie paliwa na rampie przy odpalaniu, obroty silnika przy odpalaniu? Będziesz wymieniał części do skutku, a finalnie może się okazać, że któryś wtrysk popuszcza paliwo, albo świece nie są wysterowane ze względu na odczyt temperatury. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitch Black Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Jutro albo w poniedziałek wysunę lampę i sprawdzę czy tam jest. To raczej nie problem z ciśnieniem na szynie, gdyż jak jest ciepło odpala dobrze. Więc uważam że to mogą być tylko rzeczy które mają wpływ na odpalanie w warunkach zimowych. Podgrzewacz paliwa - tego jeszcze nie przerabiałem. Gdzieś czytałem też o zabrudzonych wtryskiwaczach ale czy zabrudzone wtryski odzywały by się tylko w minusowych temperaturach? Muszę poszukać w Pabianicach jakiegoś uczciwego mechanika od Diesla - ciężka sprawa Dodano: 02 sty 2016 - 20:55 Który z nich podłączył auto do CLIPa, a nie po prostu pod zwykłego ELMa? Który z nich sprawdził takie parametry jak: korekty na wtryskach, ciśnienie paliwa na rampie przy odpalaniu, obroty silnika przy odpalaniu? Będziesz wymieniał części do skutku, a finalnie może się okazać, że któryś wtrysk popuszcza paliwo, albo świece nie są wysterowane ze względu na odczyt temperatury. NO nie, chyba nie. Podłączali kompa a co tam dalej to nie wiem. Jakieś testy tam robili, trwało to może z 20 min. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 W niskich temperaturach daje o sobie znać słabe ciśnienie sprężania i niskie ciśnienie wtrysku. Jeden popuszczający wtryskiwacz potrafi sprawić większe problemy z odpalaniem niż padnięte wszystkie świece. Warto też się przyjrzeć filtrowi powietrza, bo on też potrafi utrudnić odpalanie. Na początek sprawdź czy jest napięcie na świecach w powyżej opisany sposób. Jeżeli jest, to na jak długo się pojawia. Dodano: 02 sty 2016 - 20:58 Przed odpaleniem napompuj paliwo pompką do oporu. Sprawdź jaki wtedy będzie efekt. Nie zaszkodzi sprawdzić woltomierzem jak nisko schodzi napięcie na akumulatorze przy włączonym rozruszniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitch Black Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Dzięki za porady, sprawdzę to jutro albo w poniedziałek i dam znać. Filtr powietrza był wymieniany latem to raczej jest oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Żebyś się nie zdziwił, mi kilka razy zdarzało się zmieniać filtr po przebiegu znacznie niższym niż 10 tyś km :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 U mnie też max 2 s, ale auto odpalało bez zająknięcia przy -36. A to że masz spalone/uszkodzone świece to sprawdzisz testerem za 50 zł. Ja miałem jedną przepaloną po 135 tyś km i na takim testerze mi to wyszło. Zawsze taniej niż u mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Żadnego testera nie potrzeba, wystarczy zwyczajny multimetr za ok. 20 zł, którym można sprawdzić o wiele więcej niż takim testerem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitch Black Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Witam Auto naprawione, winny był przekaźnik świec żarowych. Faktycznie Przekaźnik jest pod lampą, ale zakryty jest rurą dolotu powietrza (dlatego ciężko go dostrzec). By się do niego dostać trzeba zdjąć koło i nadkole. Po wymianie Megane odpala bez problemu. Dziękuje kolegą za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Czy jest jakaś automatyczna kontrola sprawności świec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malix7 Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Czy ktoś mógłby pokazać na jakimś zdjęciu gdzie się znajduję ten przekaźnik? Oczywiście pod lewą lampą jak siedzimy w samochodzie a nie jak się stoi przodem do samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Pod lewą lampą jak się siedzi. Zaznaczony żółtym kółeczkiem. Należy zdjąć przednią część nadkola. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi