MrProfesik Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam serdecznie. Otóż od jakiegoś czasu pojawia mi się komunikat EINSPRITZUNG DEFEKT. Dzieje się to przy ok. 120km/h W tym momencie silnik traci moc, po chwili komunikat gaśnie i ponownie przyspieszenie wraca i tak w kółko przy wyższych prędkościach. Do 100km/h nie ma żadnych problemów. Korzystałem z opcji Szukaj i zobaczyłem, że powinienem się skupić na świecach żarowych i wymianie filtra paliwa. Z racji, że będę świece sprawdzał, a także jak tylko zrobi się cieplej wymienię filtr chciałbym się zapytać co dalej. Jak przebrnąć przez to aby nie zostać nadzianym na pochopną diagnozę o lejących się wtryskach. Może i tak jest, ale chciałbym sprawdzić wszystko. Rozumiem, że powinienem podjechać na komputer? Co dalej? Czy można sprawdzić wtryski bez ich wyjmowania? Cały problem tkwi w tym, że z auta korzystam codziennie i nie mogę sobie pozwolić na 2-3dni przerwy. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zrobić test przelewowy wtryskiwaczy, a na kompyterze odczytać ich korekty i ciśnienie na listwie wtryskowej przy różnym obciążeniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szupi Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Jeśli motor ładnie odpala pracuje równo i nie sprawia problemów w zakresie małych i średnich obciążeń a traci moc kiedy mu dajesz w piórka to możliwe, że winne jest przeładowywanie turbiny. Nie wiem czy masz WG czy zmienną geometrię, ale częściej to się chyba zdarza przy zmiennej geometrii. Nie wiem, czy maxiecu/clip mają taką możliwość, ale np w VAGinach masz w którejś grupie diagnostycznej ciśnienie aktualne oraz ciśnienie zadane w kolektorze dolotowym. Wtedy obserwując te pomiary sadzasz kogoś za kółkiem i każesz jechać np 3 biegiem z gazem w podłodze i porównujesz ciśnienie aktualne z zadanym. Zazwyczaj przy tej awarii aktualne rośnie sporo powyżej zadanego i w pewnym momencie sterownik wchodzi w tzw notlauf (tryb awaryjny) obcinając drastycznie max dawkę paliwa, spalin jest znacznie mniej, więc automatycznie spada aktualne ciśnienie doładowania - kierowca odczuwa to jako spadek mocy a na tablicy zapala się kontrolka Check engine (sprężynka). W histori usterek zostaje zapisany kod DTC, mówiący o problemie z ciśnieniem doładowania. Przy turbinie, jest taka gruszka z wężykiem, ta gruszka sterowana jest prawdopodobnie (tego nie jestem pewien) podciśnieniowo i ma pociągać/popychać takie cięgno. Możesz we własnym zakresie sprawdzić czy to jest ruchome - jeśli mechanizm jest zapieczony to tego nie ruszysz i masz prawdopodobnego winowajcę. Wklejam fotkę turbiny z 1.5dci z gruszką o której pisałem, tylko z tego co widzę to turbo ma WG a nie zmienną geometrię - u Ciebie może to wyglądać inaczej. W vagach możesz włączyć test elementów wykonawczych i wtedy widzisz podczas testowania sterowania turbiny czy gruszka naprzemiennie odpycha i pociąga cięgno, ale jak wspomniałem nie mam żadnego interfejsu do renówek i nie wiem czy jest taka możliwość. http://img2.sprzedajemy.pl/540x405_turbosprezarka-dci-renault-nissa-120622.jpg Aha, i Twojego auta nie obchodzi za bardzo to, że musisz go codziennie używać. Jeśli będzie miało kaprys to zrobi Ci nieplanowany przestój, więc lepiej Ty zadecyduj i zaplanuj czynności serwisowe :) Kolego zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76 Edytowane 3 Stycznia 2016 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Jedynie odczytanie błędu powie czy to wina niezgodności ciśnienia doładowania turbiny czy ciśnienia paliwa. Zazwyczaj przy zbyt niskim ciśnieniu paliwa oprócz komunikatu odzywa się z wyświetlacza gwizdek, przy niezgodności ciśnienia doładowania jest tylko komunikat. Masz turbinę o zmiennej geometrii i ciśnienie jest sterowane komputerem a w tych turbinkach czasem lubi przycinać się kierownica spalin. Wtryskiwacze sprawdzisz bez ich wyjmowania robiąc próbę przelewową opisaną na forum i w YouTube. Świece żarowe w Twoim przypadku nie mają najmniejszego wpływu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi