aston76 Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Kolego sam sobie zaprzeczasz cały czas. Masz problem i piszesz, że robiłeś i nie robiłeś zbieżności, bo kosztuje 50 funtów. Podstawą jest sprawdzić czy zbieżność i kąty są poprawne. Wystarczy wpaść w wyrwę na drodze i całe ustawienia fabryczne biorą w łeb. I jeżeli oponę drze od zewnętrznej strony, to na bank jest coś nie halo. I to trzeba ustalić. I dziwię się, że diagnosta w Anglii, puścił samochód ze zużytym bieżnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 3 krotnie była robiona zbieżność. nie było potrzeby robić zbieżności za którą wołali po £50 za każdą Przecież sam sobie zaprzeczasz. Przy wydruku ze zbieżności masz od razu też pomiar geometrii zawieszenia. Ewidentnie jest tu coś nie tak z ustawieniem zawieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek1981 Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Dobra jadę na diagnozę do renault, zobaczymy co oni zrobią. Dzięki za porady i napiszę jak to się skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Sprawdzenie geometrii to podstawa, szczególnie jak na coś wpadłeś a przy zdartej oponie to już nie ma o czym dyskutować. Jeśli geometria ok to ciągnie z winy zjechanej opony. Przy asymetrycznych zamień je stronami i zobaczysz, że w drugą będzie ciągnąć. Moim zdaniem fabrycznie jest coś spaprane w geometrii bo u mnie zjada zewnętrzne ranty po obu stronach (pisałem już o tym)a geometrię sprawdzałem w dwóch zakładach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robnierob Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Po pierwsze, przyczyną ściągania może być wada jednej z opon, np. nierówno starty bieżnik. Wówczas, nawet jeśli geometria zawieszenia jest w porządku (pada wówczas pytanie: skąd nierówno starty bieżnik, jeśli geometria zawieszenia jest prawidłowa?), oponę trzeba wymienić, a najlepiej kupić dwie nowe na oś. Czasami bieżnik wyższy o 1 czy 2 mm potrafi dać objawy ściągania auta. Jeśli to 3 czy 4 mm, ściąganie samochodu jest niemal pewne. Po drugie dopompuj równo opony 2,4 Po 3 Jeśli wjechałeś w dziurę, mógł pójść drążek kierowniczy. Należy go wymienić i precyzyjnie ustawić. Po 4 Jak już będziesz pod autem warto sprawdzić cylinderki, albo zaciski hamulców i czy klocki hamulcowe się równomiernie ścierają. Być może któryś hamulec lekko hamuje i stąd efekt ściągania. i ostatnie... Jeśli geometria przodu ok i dalej ściąga. Słyszałem że w niektórych markach przyczyną ściagania okazały się zużyte wahacze tylnego zawieszenia. Problem bierze się ze zużycia tulei metalowo-gumowych, więc warto również to obejrzeć. Edytowane 4 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek1981 Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Witam Już jest sprawa wyjaśniona. Jeździłem na słabo napompowanej oponie przez jakiś czas, oponę zdała felga od środka i na zewnątrz (???). Opona była tak miękka że ciężar auta ją zgniatał i przechylał całe auto na lewą stronę. Tak więc sprawa się wyjaśniła a koleś z reno miał racje. Tak więc szacun dla niego, przepraszam wszystkich za kłopot i pozdrawiam. Edytowane 7 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Padłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Jeżeli opona byłaby nie dopompowana, to także powinna być zdarta z drugiej strony, po obwodzie. Coś za bardzo naciągana ta historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 A przy trochę większym braku ciśnienia w oponie zniszczone obie ściany boczne. Wiem bo zniszczyłem tak oponę i to w wersji XL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi