ziolo Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Witam. Mam Megane II CC 2.0 T i kupiłem do niego licznik z Megane RS wersja angielska. Przekodowałem CLIPem mile na km oraz galony na litry i można powiedzieć że wszystko jest ok poza spalaniem chwilowym. Podczas jazdy przy wciśnięciu gazu do oporu spalanie maleje a gdy lecę z górki na biegu i z puszczonym gazem to zamiast 0L/100km pokazuje mi 99.9L/100km. Miał ktoś może taki przypadek? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Wygląda na to, że licznik do końca nie jest dobrze ustawiony, bo jednostkę pokazuje Ci poprawną, ale wartość jest z przelicznika mpg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Może nie dokładnie odczytujesz wskazania komputera bo wersje angielskie zazwyczaj pokazywały zasięg na jednym litrze. I to by się zgadzało, podczas jazdy na pełnym gazie zasięg by malał a przy puszczanym gazie zasięg by rósł. Sprawdź czy na pewno masz ustawione spalanie chwilowe na L/100 km a nie km/L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Teraz byłem właśnie w sklepie i sprawdzałem. Pokazuje np Current 26L/100. Za to ilość spalonego paliwa pokazuje znów za mało bo na 100 km które właśnie przejechałem pokazał że spaliłem 7.2 L benzyny a mi zawsze w tej trasie wychodzi około 9 L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Dokładałem fabryczną navi i co za tym idzie zmieniłem licznik na ten z dużym wyświetlaczem. Spalanie chwilowe szaleje jak u Ciebie np 13,5 L/100 33,5L/100 i tak dalej. Komputerem zmieniłem tylko język, wersje nadwozia, przegląd oleju z 30 tyś na 15 tyś. Mam komputer Texa i nie ma tam nic o jednostkach spalania. Miałem jechać na clipa ale jakoś mi to przestało przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Czyli nie pierwszy taki przypadek. Jutro pobawię się CLIPem i sprawdzę czy da się to naprawić :) Dodano: 29 lut 2016 - 01:21 Może nie dokładnie odczytujesz wskazania komputera bo wersje angielskie zazwyczaj pokazywały zasięg na jednym litrze. I to by się zgadzało, podczas jazdy na pełnym gazie zasięg by malał a przy puszczanym gazie zasięg by rósł. Sprawdź czy na pewno masz ustawione spalanie chwilowe na L/100 km a nie km/L. No i kolega ANIEWA miał rację. Przestawiałem spalanie z galonów/mile ale omyłkowo zamiast L/100KM ustawiło się KM/L. Problem tkwi jednak w tym miejscu że można do tego dojść dopiero CLIPem ponieważ licznik pomimo takiego ustawienia nie pokazuje spalania w innych jednostkach. Mam okazję dużo jeździć autami amerykańskimi i tam pokazuje właśnie ile mil aktualnie można zrobić na galonie paliwa ale w Megane II pomimo takiego ustawienia licznik pokazuje spalanie/100 co znaczyło by że ma to być tak jak zawsze liczba litrów na 100 km a mimo tego tak nie jest. Tak więc wystarczy zmienić to CLIPem i wszystko jest ok :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Dobrze wiedzieć. Mój licznik pokazuje też np 37/100 na chwilowym. Czyli też będzie pewnie inaczej ustawiony. Tylko się zastanawiam czy jak pojadę z takim problemem na komputer do ASO to mnie nie wezmą za świra? <_< Może ma ktoś Clipa w okolicach Katowic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Daleko masz do Mysłowic? Kolega z forum Laguny tam ma CLIPa jak dobrze pamiętam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Mieszkam w Mysłowicach. Jakiś namiar na niego, jak nie masz to poszukam na tym forum. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 MATI z forum Laguny. Jutro zadzwonię i zapytam czy znajdzie chwilę żeby to zrobić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi