Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Licznik z Megane RS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam Megane II CC 2.0 T i kupiłem do niego licznik z Megane RS wersja angielska. Przekodowałem CLIPem mile na km oraz galony na litry i można powiedzieć że wszystko jest ok poza spalaniem chwilowym. Podczas jazdy przy wciśnięciu gazu do oporu spalanie maleje a gdy lecę z górki na biegu i z puszczonym gazem to zamiast 0L/100km pokazuje mi 99.9L/100km. Miał ktoś może taki przypadek? Pozdrawiam

Może nie dokładnie odczytujesz wskazania komputera bo wersje angielskie zazwyczaj pokazywały zasięg na jednym litrze. I to by się zgadzało, podczas jazdy na pełnym gazie zasięg by malał a przy puszczanym gazie zasięg by rósł. Sprawdź czy na pewno masz ustawione spalanie chwilowe na L/100 km a nie km/L.

Teraz byłem właśnie w sklepie i sprawdzałem. Pokazuje np Current 26L/100. Za to ilość spalonego paliwa pokazuje znów za mało bo na 100 km które właśnie przejechałem pokazał że spaliłem 7.2 L benzyny a mi zawsze w tej trasie wychodzi około 9 L.

Dokładałem fabryczną navi i co za tym idzie zmieniłem licznik na ten z dużym wyświetlaczem. Spalanie chwilowe szaleje jak u Ciebie np 13,5 L/100 33,5L/100 i tak dalej. Komputerem zmieniłem tylko język, wersje nadwozia, przegląd oleju z 30 tyś na 15 tyś. Mam komputer Texa i nie ma tam nic o jednostkach spalania. Miałem jechać na clipa ale jakoś mi to przestało przeszkadzać.

Czyli nie pierwszy taki przypadek. Jutro pobawię się CLIPem i sprawdzę czy da się to naprawić :)

Dodano: 29 lut 2016 - 01:21

Może nie dokładnie odczytujesz wskazania komputera bo wersje angielskie zazwyczaj pokazywały zasięg na jednym litrze. I to by się zgadzało, podczas jazdy na pełnym gazie zasięg by malał a przy puszczanym gazie zasięg by rósł. Sprawdź czy na pewno masz ustawione spalanie chwilowe na L/100 km a nie km/L.

No i kolega ANIEWA miał rację. Przestawiałem spalanie z galonów/mile ale omyłkowo zamiast L/100KM ustawiło się KM/L. Problem tkwi jednak w tym miejscu że można do tego dojść dopiero CLIPem ponieważ licznik pomimo takiego ustawienia nie pokazuje spalania w innych jednostkach. Mam okazję dużo jeździć autami amerykańskimi i tam pokazuje właśnie ile mil aktualnie można zrobić na galonie paliwa ale w Megane II pomimo takiego ustawienia licznik pokazuje spalanie/100 co znaczyło by że ma to być tak jak zawsze liczba litrów na 100 km a mimo tego tak nie jest. Tak więc wystarczy zmienić to CLIPem i wszystko jest ok :)

Dobrze wiedzieć. Mój licznik pokazuje też np 37/100 na chwilowym. Czyli też będzie pewnie inaczej ustawiony. Tylko się zastanawiam czy jak pojadę z takim problemem na komputer do ASO to mnie nie wezmą za świra? <_< Może ma ktoś Clipa w okolicach Katowic?