mkiju87 Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Witam, Na początku chciałbym się przywitać gdyż jestem zupełnie nowym forumowiczem. Kupiłem niedawno swoją Meganke III Grandtour przed FL Mam takie pytanie - mam nadzieje że nie problem: Dzisiaj stojąc na światłach po puszczeniu pedału hamulca obroty delikatnie spadły. Gdy dojechałem na parking dla testu kilkukrotnie nacisnołem pedał hamulca. Podczas tego nazwijmy to "pompowania" obroty wzrosły do około 1100obr/min. Gdy przestałem pompować obroty spadały do około 500 po czym po chwili powoli wracały na ok. 800obr/min. Nagrałem nawet film: Proszę o informację czy to normalne? Moje poprzednie auto (Fabia) też wtedy miała wahania ale obroty nie spadały aż tak bardzo. Pozdrawiam. Edytowane 28 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 W tym silniku trzeba czyścić co jakiś czas przepustnicę. U mnie przed czyszczeniem też potrafi tak falować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Witam. Nie wiem czy ma to związek z przepustnicą jak twierdzi kolega powyżej. U mnie też takie zjawisko występuje od nowości. Mnie się wydaje ,że po naciśnięciu hamulca wzrasta ciśnienie w układzie hamulcowym (serwo pracuje o wiele wydajniej) dlatego elektronika podnosi obroty silnika. Coś podobnego jak przy włączeniu klimatyzacji obroty silnika idą do góry. Edytowane 28 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkiju87 Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Wzrost obrotów mnie tak nie martwi jak ich spadek. Czasami spadają do około 600. Telepie wtedy autem. Jutro wyczyszczę przepustnicę - na pewno nie zaszkodzi. Nie zdołam tylko chyba kupić uszczelki ale na jakimś filmiku widziałem że nie trzeba jej wymieniać. Wahania obrotów mam też podczas pracy klimatyzacji ale wtedy obroty spadają do max 700. Pozdrawiam. Edytowane 28 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Sprawdź czy nie masz nieszczelności pryskając czymś takim jak starter/plak na kolektor dolotowy i wszystkie połączenia z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkiju87 Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Problemem była przybrudzona przepustnica i/lub puszczająca uszczelka pod przepustnicą. Co prawda obroty dalej rosną przy pompowaniu (to chyba normalne dla benzyniaków z przepustnicą), tylko że teraz nie spadają do takich wartości max 700 no może 680. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Przy PB obroty biegu jałowego powinny być coś około 750. Nie zwracałem uwagi na to aby naciskanie hamulca miało odniesienie dla obrotów i jakoś ta teoria mi nie pasuje do normalnego zachowania. Edytowane 5 Maja 2016 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 "Pompowanie" hamulcem na postoju, podczas jałowego biegu silnika powoduje wzrost obrotów silnika, tak było w Megane 2 jest w Megane 3, więc normalne, cieszyć się jazdą, nie szukać dziury w całym :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi