BURNaba Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Tak wygląda końcówka tej rury z każdej ze stron, po jednej widoczne końce tych drucików a po przeciwnej takie plastikowe zapinki, wydaje mi się że powinny być podnoszone do góry i być może wtedy zluzują te druciki i rura zejdzie, cały tylko kłopot w tym jak je podnieść żeby nie połamać bo niby wszystko się trochę rusza ale nie chce puścić. Może ktoś kiedyś taką zapinkę demontował w innym miejscu to będzie wiedział jak to odpiąć? Edytowane 23 Maja 2016 przez BURNaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 To nie opaska, to zawleczka i to bardzo prosta w użyciu Taka sama wchodzi na intercooler. Wystarczy mocno odciągnąć ją za te druty (pierwsze zdjęcie), żeby po przeciwnej stronie zawleczka zwolniła mocowanie. To jest genialne w swojej prostocie i jak dostęp jest dobry to demontaż to kwestia śrubokręta płaskiego i 3 sekund pracy. Jedyny minus przy tym połączeniu (przy intercoolerze) jest taki, że nie jest do końca szczelne i diesle się w tym miejscu pocą. Nie wiem jak w Waszych silnikach 1,4 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BURNaba Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Rzeczywiście, odciągnąłem te sprężynki jak pisałeś i rura schodzi bez problemu :D trzeba tylko te sprężynki w miarę jednocześnie bo inaczej jedna lubi wrócić na swoje położenie. U mnie minimalne zapocenie na kołnierzu mimo rzeczywiście niezbyt spasowanego połączenia. Dziękuję Ci bardzo za podpowiedź, lepiej spytać niż popsuć ;) Muszę teraz skołować wąską nasadkę 14mm bo bardzo wąski tunel na świecę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Zazwyczaj świece były na klucz 16 i chyba 21, a czy u Ciebie będzie na pewno 14 to nie mam pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irishpiter Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) Jonnsway będzie pasował Edytowane 5 Czerwca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilverGTA Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 (edytowane) Cześć, jaki jest deklarowany moment dokręcenia? Trochę zgłupiałem po tym jak Denso podaje 17Nm, Bosch 23Nm a inny przedział 20-30Nm. Miałem kiedyś Mazdę 323F BJ i wprost było 25Nm i jak się nie mylę 180°. Jak to wygląda w Megi z 1.4 TCe? Świece, które kupiłem to NGK 91432 irydowe. EDIT: NGK podaje jakąś tabelkę, ale nie jestem pewien czy latający metalowy pierścień to podkładka, o której mowa: https://ngksparkplugs.com/en/resources/spark-plug-installation Edytowane 27 Października 2022 przez SilverGTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 Na opakowaniu świecy NGK masz podane jak się dokręca bez klucza dynamometrycznego. Wkręcasz ręką do oporu i jakieś 1/3 obrotu kluczem jak dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi