roberto197272 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam. Podczas przekładki kół na letnie zauważyłem komunikat awaria układu hamulcowego. Podniosłem auto na lewarku tylko z tyłu, pozostałe koła opierały się na ziemi. Zapomniałem wyjąć kartę z czytnika, żadna kontrolka na tablicy się nie świeciła. Gdy tylne koło było w powietrzu pokręciłem nim mocno i od razu komunikat na desce. Robiłem tak kilka razy i za każdym razem po kręceniu zapalał się komunikat ze serwisem, stopem i ABS. Za chwilę znikał. Podczas tego kręcenia na chwilę było słychać jakby jakaś pompka coś pompowała i za chwilę komunikat jak wcześniej. Gdy karta opuściła czytnik naturalnie powtórzyłem jaszcze raz to samo i nic nie wyskoczyło. Wydaje mi się, że któryś z czujników zareagował na jedno tylko koło obracające się gdy pozostałe stały w miejscu. A może ktoś potrafi to inaczej wyjaśnić?. Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jak karta była w czytniku to najprawdopodobniej zadziałał układ ESP i przyhamowywał Ci koło, stąd ten dźwięk pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie mam ESP. Chyba , że to ABS. Naturalnie podczas normalnej jazdy zero komunikatów. Albo w tym czasie jak auto było przechylone wyłapał sygnał ze zbiorniczka o małej ilości płynu hamulcowego. Miałem tak kiedyś podczas postoju na dużym wzniesieniu. Po odpaleniu wywalił powyższy komunikat i za chwilę znikł gdy auto się wypoziomowało. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez roberto197272 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 całkiem normalny objaw, karta była w czytniku więc zasilanie było w aucie, po wyjęciu jej go nie ma, czujnik ABS zanotował inny obrót koła niż pozostałe więc zasygnalizował usterkę, miałem tak przy wymianie klocków z tyłu (gdy ruszyłem) świecił się komunikat o usterce ABS-u do czasu wychwycenia sygnału z czujników przy kołach (pełny obrót koła), wywaliło mi też na sekundę usterkę układu hamulca podczas szybkiej jazdy po krętej górzystej drodze, było to jakieś 4 lata temu po prostu podczas przechyłu nadwozia czujnik zanotował mało płynu stąd ten komunikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi