lechit Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Witam. Od jakiegos miesiąca dzieje się ciekawe dziwo po odpaleniu po nocy lub po 8 godzinach jak samochód stoi pod robotą. Odpala bez problemu, ale dopuki silnik nie złapie chociażby najniższej temperatury z silnika albo układu wydechowego dochodzi metaliczne rzęrzenie tak jakby coś wpadało w wibracje. Drugim elementem jest chwilowy wzrost obrotów do ponad 2000 obr. Gdy silnik juz złapie odpowiednią temperaturę te opisane dziwa znikają. Po kolejnym odpaleniu te dziwa znikają i choćbym nie wiem jak nasluchiwal nic a nic nie słychać. W Renault stwierdzili iż obroty są efektem ssania po odpaleniu (dłuższy postoj) natomiast rzerzenia nie stwierdzili. Proszę o pomoc. Może już ktoś się z tym spotkał. Pozdrawiam LFBS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Co do dzwięku zobacz, czy nie poluzowała Ci się osłona pod silnikiem, u mnie tak było, i śruba raz o coś się obijała a raz była cisza, taż miałem wrażenie, że słychać tylko na zimnym :P Może to jest przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjrm3 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Czy przy próbie ruszenia zaraz po wystąpieniu objawu auto dławi/szarpie? Jak ruszysz kawałek i zatrzymasz, to wskazówka obrotomierza faluje? Porównaj z: http://megane.com.pl/topic/65327-zimny-silnik-po-ruszeniu-robi-zabe-potem-jedzie/page__st__30__p__451979#entry451979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravvar Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Spróbuj też wyłączyć klimę i wentylatory. Zauważyłem, że mi nieraz coś rzęzi, ale okazało się, że to klima i słychać to dopiero na zewnątrz, wewnątrz jest ok. Ale warto to wykluczyć z kręgu podejrzanych ;). Co do chwilowego wzrostu obrotów - miałem tak samo po czyszczeniu przepustnicy w ASO (po zahamowaniu obroty na ok 3 sek szły w górę by opaść do "jałowych" wartości). Opisywałem to w swoich postach tu na forum. Po chyba 2 tygodniach i zalaniu Pb98 zamiast 95 (co zasugerowali mechanicy z ASO) wszystko się ustabilizowało i auto zaczęło pracować normalnie... Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez Ravvar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechit Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 MJMR3 Takich objawów na razie nie posiadam :) Dodano: 04 maj 2016 - 08:08 RAVVAR Samochód ma 2 lata i przepustnica z tego co wiem jeszcze nie była czyszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi