jokowalhn Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Witam Państwa, pytanie tak jak w temacie, czym grozi jazda z uszkodzonym KZFR i dlaczego? Nie znalazłem na forum konkretnych odpowiedzi. Jedynie lakoniczne stwierdzenia: "a to mi mechanik powiedział...", itp. Kupiłem niedawno auto i jak to bywa, dopiero po zakupie zorientowałem się, że coś jest nie tak z kołem zmiennych faz rozrządu. Nie wiem jak długo jeździł i jaką odległość pokonał poprzedni właściciel od początku awarii stąd moje pytanie. Myślę o naprawie przed zimą (ze względu na stan finansów), gdy temperatura spadnie i odpalanie będzie bardziej uciążliwe, ale nie wiem, czy poważnie sobie nie uszkodzę auta używając go przez ten czas właśnie z tą usterką. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian1981 Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 jokowalhn na twoje pytanie nikt nie jest w stanie odpowiedzieć w końcu prawie wszyscy wymieniają tą część. Jeśli kupiłeś auto to i tak będziesz wymieniał rozrząd to wymienień i to "przeklęte" koło i będziesz miał z głowy(koszt kzfr to ok 270 pln). ...niby jest na wierzchu ale i tak za wymianę tej części inkasują 200-400 pln(tyle samo ile za cały rozrząd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Z pierwszym zepsutym KZFR jeździłem około 20tyś.km. Nowe zaczęło się odzywać po około 10tyś.km.:( Teraz na uszkodzonym zrobiłem już około 30tyś. i mam to w d... Zawory terkoczą nie dlatego, jak twierdza niektórzy, że dotykają tłoków :), tylko dlatego, że po przestawieniu o niewielki kąt wałka (zanim wróci do normy) powstają większe luzy zaworowe i zawory terkoczą prawie jak w starym dieslu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokowalhn Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Dzięki za odpowiedzi. W takim razie jak będę wymieniał rozrząd to wymienię także KZFR. Rozrząd ma rzekomo 40tys. km, pasek wygląda ładnie więc prawdopodobnie tak jest. No chyba, że w zimę będę musiał odpalać za siódmym razem to wtedy wymienię. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to z chęcią się czegoś dowiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 pasek wygląda ładnie Właśnie wymieniłem pasek po 104tys i wierz mi wyglądał jak nowy od strony zębatek (nie była starta wewnętrzna drobna szorstka struktura paska). Jedyna różnica z nowym to napisy na zewnętrznej stronie były już słabo widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi