Arcatera Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Hej Koledzy czeka mnie bardzo niedługo daleka wakacyjna podróż i niestety włos mi się trochę zjeżył na głowie, bo usłyszałem wczoraj dziwny dźwięk przy pracy silnika. Jak jadę autem jest on ledwo słyszalny, natomiast po zatrzymaniu auta, kiedy silnik chodzi na wolnych obrotach bardzo rzuca się w uszy. Nie potrafię go w żaden sposób opisać, dlatego nagrałem krótki filmik, na którym ów dźwięk jest bardzo wyraźnie słyszalny. Po dodaniu gazu, kiedy silnik schodzi z obrotów jest najbardziej słyszalny. Może ktoś, coś, kiedyś już miał do czynienia z takim objawem, będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Dodam, że o silnik dbam bardzo mocno, regularna wymiana oleju co 15 tys., wszystkie filtry itd. Ostatni raz olej zmieniałem dwa miesiące temu, jeżeli chodzi o kulturę pracy silnika nie zauważyłem żadnych zmian, spadków mocy również. Spalanie na normalnym poziomie, słowem nie ma nic, co by mnie mogło mocniej zaniepokoić, poza tym dźwiękiem. Byłem z tym u mechanika (jednego póki co) i nie zauważył nic niepokojącego, a do tego dźwięku mam się po prostu przyzwyczaić. Poniżej umieszczam link do filmiku, gdzie jest nagrana praca silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 dźwięk słyszę, takie 2 metaliczne zgrzyty przy każdym schodzeniu z obrotów. Niestety nie mam pojęcia z czego to może być. Szkoda że na nagraniu dodawałeś i ujmowałeś gazu w identycznych odstępach czasu, bo ten dźwięk staje się także powtarzalny w tym samym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Niech mech sciagnie pasek akcesoriow i posluchajcie wtedy czy to wystepuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcatera Opublikowano 28 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Dodawałem gazu w równych odstępach czasowych, faktycznie ale przy nierównomiernym dodawaniu gazu dźwięk się również pojawia. Zawsze jak dodaję gazu i schodzi z obrotów jest słyszalny. Nie wiem jak to wygląda podczas jazdy, raczej go nie słyszę albo wydaję mi się, że coś się faktycznie pojawia ale nie jestem pewny. Jak mówię, auto jeździ normalnie jak zawsze Dodano: 28 lip 2016 - 08:38 Witajcie ponownie Byłem u swojego zaufanego mechanika, przysłuchał się dźwiękowi i stwierdził jednoznacznie, że wydobywa się on z jednego z czujników. Niestety na dłuższy pobyt w warsztacie nie było szans, bo facet jest zawalony robotą, a i nie wie dokładnie co to jest za czujnik. Znowu mam więc prośbę/pytanie, może ktoś coś? Czujnik, który powoduje taki dziwny dźwięk jest zaznaczony w czerwonym kółku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi