zajchow Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie wiem czy były podobne tematy, ale jestem w trasie i nie mam za bardzo jak sprawdzić. Mam problem z odpaleniem silnika na benzynie, paliwa jest pół zbiornika. Rozrusznik kręci ale nie odpala. Uruchamiając na LPG w trybie awaryjnym auto odpala i jeździ bez problemu. Miał ktoś podobny problem? Co może być nie tak? Czy pompa paliwa wydaje jakiś dźwięk przy uruchomieniu zapłonu? Nigdy nie zwróciłem na to uwagi Może to bezpiecznik/przekaźnik pompy paliwa? Jak to sprawdzić? Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andriu_un Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam. Pompa jest zatopiona w baku i wydaje specyficzny dźwięk, sprawdź bezpiecznik pompy i ew pompa do wymiany... Pozdrawiam. A Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajchow Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Bezpiecznik czy masz na myśli przekaźnik? Gdzie on się znajduje? Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andriu_un Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 http://megane.com.pl/topic/2985-nie-daje-pradu-na-pompke-paliwa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajchow Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Chodzi o tą skrzynkę zwaną UPC (moduł zabezpieczeń i połączeń) obok akumulatora? z tego co widzę nie ma tam bezpiecznika pompy paliwa, a jedynie brązowe złącze PPH2 w którym 5 pin to + od pompy paliwa chyba, że jest to jakoś lutowane od spodu wewnątrz modułu, ale wtedy jeśli nie dochodziłoby napięcie na pompę, trzeba by wymienić cały ten moduł Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez zajchow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Jak chcesz sprawdzić czy działa pompa to zdejmij w silniku przewód paliwowy który dochodzi do listwy zasilającej. Nie wiem w 1,4 jak wygląda ale najczęściej to zakręcony w wężyk przewód z lewej strony silnika z przodu. Żeby zdjąć końcówkę przewodu paliwowego to z obu stron trzeba wcisnąć zatrzaski. Podstaw słoik i spróbuj odpalić, jak leci to pompa działa jak nie to szukaj dlaczego. Robiłem tak kiedyś w trasie i bez problemu da się to szybko sprawdzić. Jak nie działa to zdejmij siedzenie odkręć pokrywę pompy i zobacz czy podaje napięcie i sprawa będzie wstępnie jasna co poszło. Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajchow Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Sam już nie wiem co to może być, nieraz auto udaje się uruchomić i jedzie bez problemu na benzynie, a nieraz nie. Sprawdzę najpierw zasilanie pompy, idą do niej 4 kable, dwa cienkie (brązowy i pomarańczowy - chyba od wskaźnika paliwa?), oraz dwa grube (pomarańczowy i czarny) czy na tych dwóch grubych powinno pojawiać się napięcie przy kręceniu rozrusznikiem?, jeśli tak to pompa nie ma zasilania (podłączając żarówkę na próbę - nie świeci) Czy w czasie gdy auto jedzie na LPG pompa paliwa ma mieć zasilanie? Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez zajchow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffy Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 W czasie jazdy na LPG pompa ma zasilanie i cały czas pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajchow Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Ale przecież wtedy do silnika dostarczane były by dwa paliwa, a tak nie jest. Nie ma jakiegoś układu który odcina zasilanie pompy w czasie pracy lpg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffy Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Paliwo dawkują wtryskiwacze a nie pompa, sterownik odłącza je podczas pracy na LPG. Wyłączyć pompę można, sam o tym myślałem - P O C Z Y T A J. Pozostaje kwestia bezpieczeństwa takiego rozwiązania. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez Graffy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajchow Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie chodziło mi o wyłączenie pompy bo to zbędne, ale o to czy instalacja gazowa może to robić, ale dzięki za wytłumaczenie, że instalacja odcina wtryski a nie pompę. Poszukam usterki w innym miejscu, albo to wina samej pompy, albo przekaźnika w module UPC, ewentualnie jakiś kabel zasilający pompę nie łączy. Póki co ciężko będzie to zdiagnozować, bo ostatnio auto jeździ na benzynie jak powinno. Dodano: 20 sie 2016 - 14:05 Post pod postem, ale udało mi się ustalić, że to prawdopodobnie pompa dogorywa, nieraz auto odpala a nieraz nie. W momencie naciskania przycisku start pojawia się napięcie na dwóch grubszych kablach idących do pompy, jednak pompa nie wydaje nawet charakterystycznego dźwięku. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez zajchow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi