Skocz do zawartości

Awaria elektroniki i wyskakujące kontrolki

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję pomocy. Mechanik sprawdził mi dziś moduł elektryczny (tak to się nazywa?) bo nie chciały mi świecić żarówki w reflektorach. Generalnie cała instalacja jest śmiechem na sali, ale potrzebuję teraz pilnej pomocy. Po naprawieniu żarówek w reflektorach pojawił się błąd elektryki na desce rozdzielczej i zapaliły różne kontrolki - Service, Stop, Airbag (świecił się wcześniej), zaciągnięty ręczny. Ponadto nie działa mi prędkościomierz, wskaźnik paliwa, wycieraczki czasem się nie chcą włączyć, a otwieranie szyb działa skokowo - po naciśnięciu szyba otwiera się o 5cm i się zatrzymuje, potem znowu muszę nacisnąć żeby się opuściła niżej. Mechanik podłączał auto pod komputer ale nie chciało się połączyć. Jest sobota i nic już nie wykombinuje a jutro muszę jechać w trasę. Co to może być? Jest opcja żebym to jakoś sam naprawił. W załączniku załączam zdjęcia tego modułu jeśli to cokolwiek pomoże.

post-90691-0-94388400-1471720047_thumb.jpg

post-90691-0-61464600-1471720068_thumb.jpg

błędy, diagnostyka - tylko CLIP pomoże

jakiś reset z odłączeniem akumulatora robiłeś?

przyuczenie szyb masz tutaj:

http://megane.com.pl/topic/12346-awaria-elektrycznej-szyby/page__view__findpost__p__399708

jakiś reset z odłączeniem akumulatora robiłeś?

Hmm generalnie po odłączeniu akumulatora to się stało. Tzn. nie wiem czy po odłączeniu, w każdym razie samochód w ogóle nie reagował i mechanik zacisnął klem akumulatora. Auto ruszyło ale już z błędami.

Niskie napięcie akumulatora generuje przeróżne błędy w ogóle nie związane z faktycznymi usterkami. Zacznij od porządnego naładowania akumulatora. Co do skokowego zamykania szyb to zawsze występuje po odłączeniu akumulatora. Wystarczy je przyuczyć poprzez kilkusekundowe przytrzymanie wyłącznika szyb po ich zamknięciu.

Teoretycznie to takie proste że mechanik powinien wiedzieć że to coś z akumulatorem... Jest jakiś inny sposób na naładowanie akumulatora niż wyciągnięcie go? :P Z drugiej strony zastanawia mnie dlaczego nie można było podpiąć auta pod komputer. Mimo słabego akumulatora chyba powinno się dać to zrobić, prawda?

Spróbuję z tymi szybami.

P.S. Czy uda się podładować akumulator takim urządzeniem jak http://miniakumulator.pl/ ? Miałem ale pożyczyłem koledze. Generalnie jest tylko gdy jest problem z odpaleniem samochodu, ale może jak zostawię na dłużej podłączone to naładuje akumulator.

EDIT: Trick z szybami zadziałał :) Reset akumulatora robiłem, nie zadziałał.

Edytowane przez deha21