maro81 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Kupiłem jakiś miesiąc temu Megankę III 1,5 dCi 90 KM z 2011 r. Witam wszystkich serdecznie. Auto miało 63500 km. Teraz ma coś ok 66000. Mam dwie rzeczy do zrobienia. Pierwsza to podczas jazdy na 5 biegu i podczas dodawania gazu bądź puszczania gazu rusza się wyraźnie drążek zmiany biegów. Byłem nawet u mechanika i wymienił mi poduszkę pod silnikiem bo była już trochę zużyta. Jednak to nie pomogło i jest tak samo. Podobno może to być wina cięgien od lewarka. Miał ktoś z Was tego typu usterkę? Co to może być? Druga to ciężko pracujący pedał sprzęgła. Nie ma jakiejś szczególnej tragedii ale w porównaniu do mojego służbowego nowego Focusa to przepaść. W Megance pracuje z 3 razy ciężej. Wiadomo wiek już robi swoje ale mimo wszystko wydaje mi się, że powinien chodzić trochę lżej. Chyba, że w Megankach tak jest. Dzięki za Wasze opinie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Takie objawy miałem co prawda w Lagunie I, ale tam była zużyta podpora/ramię od skrzyni biegów. A to nie to samo co poduszka pod silnik;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro81 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Kwestia tylko czy to to samo. No mi się też wydawało, że to raczej nie przez poduszkę by był taki luz na drążku. Muszę chyba pojechać do innego mechaniora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szklasty Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Mam to samo.Przebieg 80000.W ASO stwierdzili że to normalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 W kwestii tego sprzęgła to powiem tyle, że w Megi I po wymianie całego kompletu sprzęgła nie odczułem różnicy w sile jaką trzeba było użyć do naciśnięcia pedału, a co ktoś wsiadał do mojego samochodu (właściciel jakiejś innej marki) to był zaskoczony, że sprzęgło ciężko chodzi. Zawsze słyszałem, że czeka mnie naprawa sprzęgła, a nigdy później do niej nie doszło. Teraz mam Megi II i odnoszę wrażenie, że siła jaką przykładam do pedału sprzęgła jest podobna. Może coś w tym jest, że te autka tak mają. Na pewno jak czasem mam okazję przemieszczać się Fabią mojego wuja to istotnie pedał chodzi lżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro81 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 O to mnie trochę pocieszyłeś. Chociaż i tak będę drążył temat bo nie podoba mi się to i trochę wkurza :) Dodano: 30 sie 2016 - 09:54 W kwestii tego sprzęgła to powiem tyle, że w Megi I po wymianie całego kompletu sprzęgła nie odczułem różnicy w sile jaką trzeba było użyć do naciśnięcia pedału, a co ktoś wsiadał do mojego samochodu (właściciel jakiejś innej marki) to był zaskoczony, że sprzęgło ciężko chodzi. Zawsze słyszałem, że czeka mnie naprawa sprzęgła, a nigdy później do niej nie doszło. Teraz mam Megi II i odnoszę wrażenie, że siła jaką przykładam do pedału sprzęgła jest podobna. Może coś w tym jest, że te autka tak mają. Na pewno jak czasem mam okazję przemieszczać się Fabią mojego wuja to istotnie pedał chodzi lżej. Własnie mi powiedziano, że sprzęgło się kończy i dlatego tak chodzi i trochę wyżej bierze. Fakt, że wolę jak pedła sprzęgła zaczyna brać niżej. W Megi bierze wyżej. Możliwe, że sporo jeździła w mieście i za jakieś 10 lub 20 tys. będzie do wymiany. Ale na razie moja żona będzie tak jeździła. Z jej jazdą, to pewnie ze 2 lata pojeździ jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzol Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 (edytowane) Pierwsza to podczas jazdy na 5 biegu i podczas dodawania gazu bądź puszczania gazu rusza się wyraźnie drążek zmiany biegów Mam identyczny objaw jak ty. Auto ma aktualnie najechane ok 68tyś. Przebieg na 99,9% pewny. Dodatkowo przy zmianie biegów dochodzi stukanie od drążka zmiany biegów. Biegi powinny wchodzić płynnie a u mnie chodzą jakby było co najmniej 300tyś przebiegu. Jak myślicie wymiana całego mechanizmu zmiany biegów pomoże? Edytowane 8 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro81 Opublikowano 22 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 I co nikt nie ma koncepcji co to dokładnie może być i czy rzeczywiście Meganki tak po prostu mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Tak mają, wybierak jest sztywno sprzęgnięty z drążkiem, dlatego czuć każdy ruch silnika na drążku, takie rozwiązanie miało poprawić precyzje działania skrzyni, chociaż z opinii wynika, że i tak francuzy kiepsko stoją z precyzją zmiany przełożeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 W Megane 3 mechanizm zmiany biegów oparty jest na dwóch linkach, a nie na drążku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzol Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Tak mają, wybierak jest sztywno sprzęgnięty z drążkiem, dlatego czuć każdy ruch silnika na drążku, takie Gdzieś ty tam widział jakiś drążek? A wracając do tematu to przejechałem się inną meganką ze skrzynią 5 biegową i lewarek chodził bardzo podobnie jak u mnie. Na 5 biegu też się rusza podczas dodawania i ujmowania gazu. Widocznie TTTM. Skrzynia 6 biegowa zdecydowanie jest przyjemniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi