AdamiGo Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Witam! Posiadam Scenic III z 2011r. Myślę nad zamontowaniem czujników parkowania(zamienników) z przodu. W oryginale są jakieś wstawki w grilla które ciężko dostać. Moje pytanie brzmi w jaki sposób macie zamontowane czujniki parkowania w przednim zderzaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Boczne dajesz koło halogenów a środkowe koło tablicy rejestracyjnej nad grilem mieszczą się bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Dzięki za info, osobiście wolał bym w grillu ale może się przekonam do twojego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sotis Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Do grilla możeż dokupić tzw. koszyczki do czujników parkowania, ale wtedy raczej tylko oryginalny parktronic - czujniki. Inną sprawą jest, że trudno je dostać. Napisz proszę, jak chcesz rozwiązać przy nieoryginalnych czujnikach z przodu problem jazdy np. w korku. Oryginalny system jest tak skonfigurowany, że działa tylko do prędkości bodajże 20 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 11 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) Jeżeli chodzi o przednie czujniki znalazłem jeden nawet chyba nowy koszyczek ale za 100zł... cena powalająca. Zawsze można koszyczki przewiercić tak aby pasowały zamienniki o ile średnica otworu będzie mieścić się w obrysach koszyka ;) Przeglądając opisy aukcji znalazłem zestawy z ośmioma czujnikami, tył standardowo uruchamiał się po wrzuceniu biegu wstecznego lecz przód uruchamiał się podczas wykrycia przeszkody lub po naciśnięciu hamulca lub po zapłonie lub można zamontować osobny włącznik/wyłącznik. Opcji jest kilka ale nie ukrywam że opcja oryginalna która oferuje funkcjonowanie czujników do określonej prędkości jest o niebo lepsza niż te co wymieniłem. Na pewno za nim zacznę cokolwiek montować minie jeszcze trochę czasu ale wizualnie i pod względem funkcjonalności oryginały były by najlepsze lecz koszta są ogromne w porównaniu do zamienników, zapewne będę rozważał montaż tylko tylnych czujników. Edytowane 11 Września 2016 przez AdamiGo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Ja zrobiłem rozwiązanie takie : Tył wsteczny Przód wsteczny, i każde naciśnięcie hamulca aktywuje na 30s + oryginalny przełącznik aby wyłączyć przód , naciśnięcie przycisku dezaktywuje do czasu kolejnego naciśnięcia lub ponownego uruchomienia samochodu na przełączniku świeci się kontrola informująca iż mamy OFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 oryginalne czujniki przednie nie tylko sygnalizują przy parkowaniu. Także jeżeli zbliżymy się do przeszkody np. w korkach. Warto poszukać i wykorzystać do ich dezaktywacji sygnał od automatycznego ryglowania drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi