Tomasheng Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Witam. Czym spowodowany jest wyciek oleju przy cewce (tylko z pierwszej od lewej). Dodam, że wylatuje go dużo, cała lewa strona silnika i elementy zawieszenia są w oleju. Silnik to 1.6 16v z końca 2008r. Edytowane 25 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Najbardziej wg mnie prawdopodobna przyczyna to, że cieknie spod kolektora ssącego (duże czarne plastikowe). Kolektor pod spodem ma uszczelkę nr katalogowy 8200236726. Ewentualnie sprawdź uszczelkę od zaworu KZFR. Gorzej jak cieknie spod pokrywy zaworów, ale najpierw ściągnij kolektor ssący i zobacz pod nim co będzie widać. Edytowane 24 Września 2016 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Przepraszam, a skąd duża ilość oleju może wyciekać spod kolektora ssącego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Kolektor ssący jest połączony tą uszczelką z pokrywka pokrywy zaworów. Jest to uszczelnienie odmy pomiędzy pokrywą zaworów, a kolektorem ssącym. Tutaj gdzie jest umiejscowiona , a tutaj gdzie łączy się z pokrywą . Niestety leci stąd olej co znam z autopsji, wymieniałem tą uszczelkę w zeszłym roku i od razu przestało mi brudzić silnik. Tak jak pisałem może też cieknąć z pod pokrywki widocznej na drugim zdjęciu lub z zaworu KZFR. Innych możliwości jak spojrzycie na zdjęcie za dużo nie ma. No chyba, że leci spod całej dużej pokrywy zaworów i powietrze roznosi olej po całym silniku. Edytowane 24 Września 2016 przez mireczek01 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasheng Opublikowano 24 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Sprawdzę wszystko.Obstawiam na nie szczelność pokrywy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Może, jeżeli to lewa strona, to najpierw upewnij się czy nie cieknie spod korka wlewu. Jeszcze pytanie czy nie zmieniali Ci ostatnio oleju. Miałem przypadek (w alfie 156), że fachowcy tak zmieniali olej, że musiałem go wysysać z otworów na świece, bo wszystko pływało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 A uszczelkę z kolektora można drugi raz zamontować czy od razu lepiej kupić nową?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Z kolektora ssącego czy wydechowego? Z wydechowego najlepiej wymienić, z ssącego zależy którą, ta przy bloku silnika raczej tak, a ta przy "plastikowym kolektorze" niekoniecznie. Ale tą od odmy (mała uszczelka pod "plastikowym Kolektorem") zdecydowanie tak (często brudzi olejem). Edytowane 24 Października 2016 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Kupiłem uszczelkę odmy, te jajowate gumowe ale nigdzie nie mogę znaleźć tej długiej przy kolektorze ssącym. Ktoś wie gdzie to zamówić lub zna numer oryginału. Zdjęcia dodajemy zgodnie z regulaminem forum :!: Edytowane 24 Listopada 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Tej uszczelki po prostu nie ma w 1,6 16v, jest tylko na rysunku (który jest uniwersalny do kilku wersji silnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Ok dzięki, jutro zabieram się do roboty.Dodano: 29 paź 2016 - 00:31 Z ssącego zależy którą, ta przy bloku silnika raczej tak, a ta przy "plastikowym kolektorze" niekoniecznie. Ale tą od odmy (mała uszczelka pod "plastikowym Kolektorem") zdecydowanie tak (często brudzi olejem). Przy bloku to rozumiem że te jajowate , odma to wiem a jaka jest ta trzecia przy plastikowym kolektorze?? Edytowane 28 Października 2016 przez markis80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Nie, te jajowate są między plastikowym kolektorem ssącym (położone w poziomie, wciśnięte w plastik), a aluminiowym kolektorem przykręcanym do bloku silnika - 8200329496. I tam jest uszczelka 8200066662. Edytowane 29 Października 2016 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Ok, dzięki. Już po wymianie ale z kolektora ssącego wylałem 150ml oleju. Też miałeś w nim olej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Tak, to normalne. Olej dostaje się z odmy. Edytowane 29 Października 2016 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en 57 Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) A ta uszczelka jajowata :D ma jakiś numer katalogowy? Ok znalazłem już. Nie było pytania ;) Edytowane 11 Listopada 2016 przez en 57 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi