Nikalaj Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Witam forumowiczów, jest to mój pierwszy prost na forum, ale piszę go ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mianowicie mam Megane III Coupe 1.6 16V 110km KM 2009. Pojawił się problem w czasie dodawania gazu słychać jest świt powietrza. Odkręciłem filtr powietrza i kiedy to włożyłem rękę przy dodawaniu gazu jest czuć z wylotu uderzenie powietrza. Okręciłem też przewód przy samej przepustnicy w celu sprawdzenia czy się domyka i wszystko z nią okej. Problem pojawia się tylko w czasie dodawania gazu lekko lub mocno, nie zależnie czy samochód jedzie, stoi czy też od obrotów (wystarczy delikatnie wcisnąć pedał gazu ) i jest słychać ten dźwięk oraz uderzenie powietrza jest wyczuwalne. Na moje ucho dźwięk przechodził z kolektora dolotowego aż do filtra. Czy ktoś z was miał taki problem? Pozdrawiam Edytowane 25 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saksonczyk Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) Takie coś może powodować jedynie wybuch mieszanki w cylindrze, który wydostaje się przez kolektor dolotowy. Jest kilka opcji. Koło zmiennych faz fiksuje. Jakiś zawór się przywiesza. Rozrząd przeskoczył i w momencie zapłonu dolot nie jest jeszcze zamknięty. Nie odczuwasz przypadkiem spadku mocy na wyższych obrotach? Edytowane 25 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikalaj Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) Nie odczułem tego w czasie jazdy, dzisiaj sprawdzę to i dam znać jak to wygląda. Spadku mocny mogę się spodziewać na każdym biegu? Odnośnie koła faz czasami mam wrażenie, że po dłużej jeździe po mieście słychać lekki klekot z komory silnika. Czytałem, że są to też objawy właśnie KZFR. Wymieniając je na nowe potrzeba wymienić cały rozrząd dla bezpieczeństwa czy można wymienić tylko samo koło? Dodatkowo nie ma nierównej pracy silnika. Silnik pali bez problemowo. Na pełnym obciążeniu na postoju nie gaśnie nie ma nierównej pracy. Brak też falowania obrotów. Edytowane 25 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ska Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 takie cuś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikalaj Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 @ska: dokładnie taki dźwięk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ska Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 No to to jest normalne zjawisko. Na filmie jest akurat Endura E od forda, ale jak chcesz to mogę nagrać to samo z mojej laguny z silnikiem k4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikalaj Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) No to jestem zaskoczony, że tak dźwięk to norma. Mam to samo oznaczenie w swoim silniku. W takim razie dziękuję bardzo za odpowiedz i nie mam się o co martwić ;) Edytowane 27 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzadki Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Mogę potwierdzić, że i w moim K4M jest słyszalny taki sam dźwięk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi