Zbigniew1978 Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Na wstępie chciałbym się przywitać:) Witam, a mianowicie mam taki problem kupiłem Megane 2 i od razu mam problem. Silnik na wolnych obrotach nie schodzi poniżej 1200 obr/ min. Co ciekawsze to to że czasami na światłach potrafi się opanować i obroty są ok. Przepustnica czysta, jeden jest błąd czujnika wałka rozrządu (jakie oznaki tego błędu mogą być?) czy to może być przyczyną? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam. Dodano: 24 paź 2016 - 06:51 Problem po wymianie przepustnicy nie miną. Błędu czujnika rozrządu już też nie ma. Naprawdę nikt nie może pomóc?????? Edytowane 24 Października 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Adaptowaliście komputerem nową przepustnicę ? Dodano: 24 paź 2016 - 07:40 Swoją drogą nie napisałeś o jaki silnik chodzi. Na tapatalku nie widać tych danych w profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew1978 Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Witam, benzyna 1.6 16 V. Nie adaptowałem przepustnicy, bo jedni piszą że trzeba, inni że sama się adaptuje. Dziękuje za zainteresowanie:) Edytowane 24 Października 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 A te obroty ma na ciepłym czy zimnym silniku? Chodzi wtedy klima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 bo jedni piszą że trzeba, inni że sama się adaptuje Czyściłem kilka razy w 1,6 i 2,0 i nigdy nie adaptowałem przepustnicy. Po krótkim czasie obroty się same wyregulowały na normalnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew1978 Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) A te obroty ma na ciepłym czy zimnym silniku? Chodzi wtedy klima? Raczej na ciepłym silniku i nie działa klima. Dokładnie to jest tak , obroty ma 800 na ciepłym silniku po dodaniu trochę gazu na postoju wzrastają na 1200 i już tak zostają. Ruszam i dojeżdżam do świateł na 3 biegu hamuję silnikiem obroty 800-1000, wysprzęglam i jest ok, podjadę kawałek jak to w korku i znowu obroty 1200. Zauważyłem jeszcze że jak załączę klimatyzację lub pokręcę kierownicą, czyli obciążę silnik to obroty spadają na prawidłowe. Ale znowu dodam gazu i 1200 obrotów. Dopóki nie ruszę i nie przyhamuję silnikiem tak żeby obroty spadły poniżej 1100 1000 wysprzęglam znowu spadają na prawidłowe i tak w kółko:) dodam gaz i już 1200 obr/min. Edytowane 24 Października 2016 przez Zbigniew1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniak.konrad Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 A silnik krokowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 A gdzie masz kolego muniak.konrad silnik krokowy w megance II? Rolę silnika pełni tam przepustnica elektroniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Przepustnica "elektroniczna" czyli elektronika (nie linka) steruje silnikiem krokowym który obraca przepustnicę. To silnik "kręci" przysłona przepustnicy. Edytowane 24 Października 2016 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Dzisiaj czyściłem przepustnice tak profilaktycznie i po założeniu auto normalnie odpaliłem obroty 750-800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew1978 Opublikowano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz To może jak się czyści przepustnice a nie było usterki i założy z powrotem to nie trzeba adaptacji a jak było coś nie tak to nie wiem np. komputer pamięta usterkę? Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Dodano: 27 paź 2016 - 18:26 Dobra, niczego się tu nie dowiem zamknijcie temat. Dodano: 27 paź 2016 - 18:28 A najlepiej to napisać co jest w regulaminie! ja też tak potrafię jak się nie umie pomóc to byle coś napisać. Edytowane 25 Października 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Sam pisałeś, że teraz nie ma żadnych błędów, ciężko coś prorokować. Może idź w kierunku klimy - coś z jej czujnikami (pisałeś, że klima ma znaczenie przy twoich objawach). Jeżeli nikt nie pisze, to znaczy, że nikt nie ma pomysłu na twoją "dolegliwość", lub nigdy z takim przypadkiem się nie spotkał, a nie, że nie chce pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew1978 Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Ok, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi