Arroo91 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Witam. Mam następujący problem. Zakupiłem nie dawno Megane 2 1,6 113km KM kombi z 2003r. Podczas ruszania sprzęgło bierze bardzo wysoko a następnie przy dodaniu mocniej gazu obroty się zwiększają a auto nie przyspiesza. Czytałem już różne posty ale nie uzyskałem odpowiedzi. Oznaką jest zużycie sprzęgła czy wysprzęglika? Przebywam teraz za granicą i nie jestem pewien czy będę w stanie tak wrócić i w Polsce to naprawić, z racji tego że taniej. Pozdrawiam ps: Dzisiaj zauważyłem, że na pierwszych dwóch biegach nie ślizga się, na trzecim czasem ale już czwartym i piątym przy każdym mocniejszym przyspieszeniu obroty się zwiększają ale nie chce przyspieszyć. Edytowane 7 Listopada 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Zakupiłem nie dawno Megane 2 1,6 113km KM kombi z 2003r. Podczas ruszania sprzęgło bierze bardzo wysoko a następnie przy dodaniu mocniej gazu obroty się zwiększają a auto nie przyspiesza. Czytałem już różne posty ale nie uzyskałem odpowiedzi. Oznaką jest zużycie sprzęgła czy wysprzęglika? Sprzęgła, wysprzęglik steruje sprzęgłem, czyli rozłącza napęd podczas zmiany biegów. I podczas wymiany tarczy sprzęgła warto wymienić docisk oraz wysprzęglik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroo91 Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie się zastanawiałem czy nie wymienić wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabrysm Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Wymieniłem niedawno cały zestaw sprzęgła LUK (tarcza, docisk, wysprzęglik) i odnośnie "brania wysoko" nic się nie zmieniło. Brało wysoko na starym sprzęgle i tak samo bierze na nowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroo91 Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Brać sobie może wysoko. Ja już się do tego przyzwyczaiłem ale ważne aby się nie ślizgało :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkoo87 Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) u mnie sprzeglo chodzi dosc ciezko , jak stoje w korku ze wcisnietym sprzeglem to noga zaczyna mnie bolec, co to moze byc? Do tego przy zmianie biegow szarpnie, teraz to szarpanie zdarza mi sie zadziej bo sie przyzwyczailem ale mimo to czasem mi szarpnie. Jezdzilem wieloma autami i nic takiego nigdy sie nie dzialo Regulamin pkt. 5.6 Prezes Dodano: 09 lut 2017 - 13:28 Ja natomiast mam takie objawy Przy zmianach biegow szarpie chyba ze puszczam sprzeglo naprawde delikatnie, jednak gdy chce normalnie w miare dynamicznie bez szalenstw sie rozpedzic to przy puszczaniu sprzegla szarpie...Do tego gdy stoje na swiatlach czy poruszam sie w korku to w krotkim czasie boli mnie noga poniewaz trzeba mocno wciskac sprzęgło. Przy jakis wiekszych korkach jest to nie do zniesienia. Sprzeglo łapie normalnie tzn nie nisko ani nie wysoko megane II 2.0 16V Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Edytowane 10 Lutego 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Od tygodnia zauważyłem dziwnie chodzący pedał sprzęgła. Zaczął ciężej chodzić i mieć krótszy skok... Na początku pomyślałem, że tak pewnie "było,jest" bo ostatnio dużo jeździłem służbowymi i odzwyczaiłem się od Meganki. Jednak dziś mi to nie dało już spokoju i spojrzałem na pedały, od sprzęgła jest niżej niż od hamulca. Pytanie czy to zapowietrzenie, wysprzęglik do wymiany czy kończy się tarcza sprzęgła? Dodano: 23 lut 2017 - 07:14 Wczoraj rano nie dało się wrzucić biegu na uruchomionym silniku, na wyłączonym tak. Wieczorem użyłem głowy i podciągnąłem pedał do góry... wszystko wróciło do normy... przejechałem 12km i jest ok. Dziwna sprawa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Obstawiam wysprzęglik ale różnie to bywa. Miałem tak samo jak padł u mnie, po wciśnięciu nie chciał sam wrócić i musiałem go podnosić. Za którymś razem już został na dole, dodatkowo plama płynu hamulcowego pod samochodem. Może być też i pompka sprzęgła ale przeważnie jak ktoś opisywał wpadający pedał w podłogę kończyło się na wymianie wysprzęglika. Jak będziesz wymieniał wysprzęglik to sprawdź stan sprzęgła i dwumasy. Edytowane 23 Lutego 2017 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Płyn nie ucieka. Przygotowałem się już psychicznie na wydanie 1500zł ( sprzęgło, docisk, wysprzęglik, płyn hamulcowy, olej w skrzyni, uszczelniacze półosi i robocizna). Na razie pojeżdżę i zobaczę jak się zachowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi