Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa, posiadam Megane 3 - 2009r z systemem HANDS FREE (otwieranie, zamykanie, odpalanie samochodu bez konieczności użycia karty) wszystko działa na cacy, prócz przednich drzwi od kierowcy.

Problem polega na tym, że gdy podchodzę do drzwi wkładam rękę za klamkę, pociągam (oczywiście tak żeby czujnik czuł moją dłoń) drzwi czasem się otwierają, czasem nie. Praktycznie drzwi zawsze otwieram tym sposobem, lecz nie raz muszę po pstrykać parę razy w czujnik HF za klamką, pociągnąć klamką parę razy i tak na przemian aż do skutku. Wiem, że klamkę trzeba pociągnąć raz czy tam dwa razy aby system zareagował, ale nie w tym rzecz bo to robię zawsze.

Proszę o pomoc co może być nie tak, niby nie przeszkadza aż tak, aczkolwiek jest to upierdliwa usterka, a z czasem myślę, że może przestać w ogóle działać, ponadto dodam, że pozostałe drzwi łącznie z bagażnikiem działają jak należy.

Edytowane przez aston76

Mam hands free w Renault Fluence. Wystarczy że włożę dłoń za klamkę i samochód się otwiera. Nigdy nie otwieram pociągając za klamkę. Zapewne czujnik jest zanieczyszczony, lub styki nie zawsze działają. Powodzenia w naprawie.

• 2 miesiące temu...

A więc pojawiła się pierwsza usterka :D

- nie działa hands free w drzwiach tylnych za pasażerem

W reszcie drzwi ( pozostałych trzech ) działa wszystko bez zarzutu.Drzwi w których nie działa hands free zamykają się i otwierają gdy próbujemy otworzyć auto używając innych drzwi,po odejściu od auta też wszystko się zamyka.

Sprawdziłem klamkę poprzez wsunięcie jakiegoś odblasku,nie reaguje czujka,w karcie zmieniłem baterię bo miałem w domu nową więc założyłem i bez zmian,tylko w tych jednych drzwiach nie działa hands free.Sprawdziłem wtyczkę która jest w w słupku,wyciągłem,poruszałem i złożyłem.

Czyli podejrzenie jest w samym czujniku hands free tak mi się wydaje.Słyszałem że od innych modeli renault pasuje czujnik,czy to prawda?Czy musi myć dokładnie ten który się popsuł ? Czyli akurat ten z za drzwi pasażera? Czy obojętnie?

Czy wie ktoś jak się dostać do tego by rozebrać klamkę,tzn. wiem że jest zaślepka mała w drzwiach ale mała i pod nią nie wiem czy jest dostęp do śrubki czy tak jak w innych modelach trzeba drucikiem coś odblokować by wyciągnąć część zamka?

Może ktoś z Was ma doświadczenie by naprawić,lub wymienić czujnik hands free ???

Dodano: 26 sty 2017 - 16:22

Podpowiedzcie czy jeśli będzie potrzebne użycie drucika zagiętego by odblokować wkładkę (zaślepkę zamka) to złapać drucikiem w górnej części tej blokady i pociągnąć, co się wtedy dzieje,gdy się odblokuje to co zrobić by blokada się cofnęła tak by po składaniu i włożeniu zaślepki zamka wszystko było tak jak przed rozebraniem,tzn. jak z powrotem zablokować tę wkładkę???

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!