MeganeEr Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Witajcie. Mam niepokojący objaw mojej Meganki, mianowicie samochód wydaje dziwniy dźwięk (huczenie), które ciężko namierzyć. Słychać go najgłośniej w okolicy 50 km/h. Zawsze na luzie, jeśli którykolwiek bieg jest wrzucony i samochód nie jest wysprzęglony to nie słychać tego dźwięku. na postoju jest wszystko ok. Jak myślicie co to może być ? Na pewno nie kwestia opon, na letnich i zimowych to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Sprawdź łożyska kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeganeEr Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Zastanawiałem się nad łożyskami kół, jednak dźwięk ten słyszalny by był zarówno przy wrzuconym biegu jak i wysprzęglonej skrzyni. Robiłem też testy lewo prawo i nie wpływa to zupełnie na natężenie dźwięku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Hm a skrzynia? Biegi wchodzą normalnie, nie ma problemów przy ich zmianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeganeEr Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Właśnie skrzynia pracuje jak w nowym samochodzie wg mnie, megi ma 98 tys. przebiegu oryginalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 A poziom olej w skrzyni biegów sprawdzałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeganeEr Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Nie sprawdzałem, ciężki tam dostęp jest? Edytowane 2 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Nie powinien, ale musisz ściągnąć osłonę dolną silnika szukaj raczej plastikowej nakrętki motylkowej gdzieś mniej więcej w 3/4 skrzyni biegów. Olej powinien być nalany pod sam korek. Wystarczy włożyć palec i jak będzie mokry to ok a jak nie to trzeba dolać aż się będzie przelewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeganeEr Opublikowano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki markis80 Dodano: 31 gru 2016 - 13:10 Stan oleju sprawdzony, jest czysty i w odpowiedniej ilości. Mechanik stwierdził, że 6biegowe Renault mają po prostu słabe skrzynie biegów. Kurde, takie rzeczy przy przebiegu poniżej 100 tys. km. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Mechanik stwierdził, że 6biegowe Renault mają po prostu slabe skrzynie biegów No proszę Cię.... co to znaczy "słabe skrzynie biegów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Weź wymień ten olej na elf transself. Jak dobrze pamiętam to ma być nfp dla 6 stopniowym skrzyń ale się upewnij . Wydatek nie wielki a może pomóc. Przynajmniej u ojca Laguna ucichła bo zmianie oleju w skrzyni. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez markis80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeganeEr Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 No proszę Cię.... co to znaczy "słabe skrzynie biegów"? 100 tys. km i skrzynia do naprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane98-1.6 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Mam ten sam problem, 1.6 2011 coupe 6-biegowy na chwilę obecną 105000.... A wyje już od momentu kupna 68.000 i jest coraz gorzej Skrzynia wyje nawet na luzie, jak również przy delikatnie wciśniętym gazie.... Najgorzej w zakresie 55-70 km/h Olej wymieniony i dalej to samo.... Pytanie co dalej? Renault raczej nie pomoże.... Edytowane 25 Stycznia 2017 przez megane98-1.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeganeEr Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Pozostało nam albo to znosić albo naprawiać skrzynię ;) Chociaż pytanie jak długo po naprawie byłoby ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi