Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Komunikat "Ustaw N"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, co jakiś czas mam problem przy odpalaniu samochodu - auto zawsze zostawiam "na luzie", a następnie zamykam. Gdy następnego dnia wsiadam i chcę odpalić samochód po wciśnięciu przycisku START/STOP pojawia się komunikat "ustaw N" mimo że auto nie ma wrzuconego żadnego biegu. Po Ustawieniu dowolnego biegu i powrocie do pozycji N odpala normalnie. Sytuacja jest losowa raz odpala od razu a raz właśnie pojawia się wyżej wspomniany komunikat.

Gdzie szukać problemu/przyczyny?

Jak za każdym razem będziesz miał wciśnięte sprzęgło to takiego komunikatu już nie będzie. Nawet jak będziesz miał któryś z biegów "wbity".

Jest to i lepsze dla samego silnika bo przy rozruchu nie jest obciążony dodatkowymi oporami ze skrzyni biegów.

NO CHYBA, ŻE MASZ SKRZYNIĘ AUTOMATYCZNĄ, wtedy pedału sprzęgła brak.

A tak poza tym, to przygotuj się na wymianę czujnika przy skrzyni.

Musisz jednak się dowiedzieć czy masz 2 czujniki, oddzielny od wstecznego i ten od informacji o braku N, czy jest to realizowane przez jeden czujnik.

Były i takie i takie stosowane w zależności od silnika i skrzyni biegów..

Przy uruchamianiu silnika wciskam pedał hamulca - taki komunikat mam podczas wsiadania do samochodu: "Naciśnij hamulec + start"

Czujniki mam chyba 2 - czujnik wstecznego(w komorze silnika pod maską) wymieniałem w sierpniu na nowy.

Rozumiem że automatu też nie posiadasz...

Tak wiec zamiast hamulca naciskaj sprzęgło i start.

(mój sceniol prócz hamulca chyba jeszcze o sprzęgle wspomina jak świadomie mam bieg włączony)

Albo w instrukcji to wyczytałem???? :huh:

Nawiasem mówiąc, nie wciskam nigdy hamulca.

Od czasu kursów na na prawko (rok 1981) zawsze wciskam sprzęgło przy rozruchu silnika. Nawet jak drążek biegów jest na N.

No i przygotuj się na wymianę drugiego czujnika na skrzyni, bo jeśli jest to on świruje..

Edytowane przez gojgien