Nikus Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Górna półka jakościowa, minimum Motul (ale z certyfikowanego źródła). Ale i tak raczej wpadnie Penrite :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prosto21 Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 ok teraz nasuwa się pytanie czy warto przepłacać za olej no i jak długo chcesz mieć swoje auto?Sądzę że wystarczy niemiecki Elf jest co całkiem inny olej niż kupiony w Polsce, przerabiałem ten temat kiedyś bardzo wnikliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Czy to znaczy, że elf lany w polskich serwisach jest zły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) W moim wypadku opcja serwisowa się nie opłacała... wykupiłem tylko przedłużoną gwarancję. Tak dla świętego spokoju. Generalnie mam zamiar lać lepszy olej i wymianiać go zdecydowanie częściej niż co 30tyś. Opcja serwisowa uwzględnia jedynie przeglądy wg planu. A jak porównałem to co wchodzi w pakiet tych przeglądów oraz harmonogram gwarancji (wymiany części) to wychodzi na to, że masz zagwarantowany jedynie olej + filtry. Świec, pasków, oleju w skrzyni biegów czy nawet płynów nie zdążysz wymienić na gwarancji :) Zalecana wymiana jest zdecydowanie później O, widzę, że nie jestem jedyny, który ma wątpliwości. Zakładając wykup na 80tyś km, teoretycznie łapiemy się na dwie wymiany oleju i filtrów. Pytanie, jaki to jest koszt w ASO (poza kontraktem oczywiście)? Edytowane 7 Marca 2017 przez chucky80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prosto21 Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Olej lany w Polskich serwisach jest marnej jakości tak samo jak ten ze sklepów. Co do gwarancji z serwisem to uważam ze cena 2200 zł za 5 lat lub 80 tyś jest akceptowalna. Kwota jaką chcieli przed promocją jest śmieszna, dlatego Ja skorzystałem z promocji i olej będę dostarczał sam i płacił serwisowi za usługę co 15 tyś km myślę że nie zbiednieję :) Myślę że 1L oleju w serwisie to koszt ok 70-80 zł + ok 200 zł wymiana no i dodać filtr. Edytowane 7 Marca 2017 przez Prosto21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ja w lutym 2018 też zapłacę za olej, w sensie przywiozę swój niemiecki. Pamiętajcie żeby nie przeciągać oleju do 15k już nie mówiąc o 30k km. Ten olej Elfowy jest hydrokrakowany. Dla niego max to 8-10k km lub rok jazdy, co wypadnie pierwsze. Oleje na bazie estrowej lub pao IV są wytrzymalsze i tu rzeczywiście można jeździć nawet do 40k tys. lub rok czasu. Więc jak ktoś rocznie robi 30 tys. kilometrów powinien 3 razy zmienić olej. Inaczej zajeździcie turbinę, pierścienie na tłokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Co do gwarancji z serwisem to uważam ze cena 2200 zł za 5 lat lub 80 tyś jest akceptowalna. Pytanie co w tej cenie jest. Za samą gwarancję można zapłacić taniej. Tak jak pisałem, według moich luźnych kalkulacji wychodzi, że przy moich niewielkich przebiegach mam w cenie dwa serwisy z kompletem filtrów i oleju. I tu już nie jestem przekonany, czy warto. EDIT: Zrobiłem dokładniejszą kalkulację przy założeniu przebiegu 12tyś/rok oraz umowie Easy Service na 5 lat. Na to się łapiemy w cenie: 1 rok: wymiana filtra kabiny 2 rok: filtr oleju + olej 3 rok: płyn hamulcowy + filtr kabiny 4 rok: filtr oleju + olej + filtr pow. + świece 5 rok (jeśli się zmieścimy): filtr kabiny + płyn chłodzący Edytowane 7 Marca 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Przeglądy to nie tylko olej i filtry, ale też przegląd całego samochodu, zawieszenia, itd. Będą za to czardzować. W pakiecie wychodzi trochę taniej. Odnośnie samego oleju to rzeczywiście trochę lipa bo i tak trzeba będzie zapłacić przy pierwszej wymienianie jak ktoś się zdecyduje na wymianę po 10k km lub roku czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) W przyszłym tygodniu szykuję się pierwszej wymiany oleju (powinno stuknąć 2k km) i teraz pytanie czy wlać to samo co jest teraz czy już iść w coś z wyższej półki lub ten ELF niemiecki, o którym piszecie. Jak odbierałem tydzień temu samochód i usłyszałem, że pierwsza wymiana po 30k km to prawie się przewróciłem. Najlepsze jest to, że razem ze mną samochód odbierało kilka innych osób i nie widzieli w tym nic dziwnego. Skoro tak jest napisane to tak musi być :mellow: Tak więc dzięki z góry za propozyje i ewentualny link skąd zakupić ten niemiecki ELF lub coś lepszego. Edytowane 7 Marca 2017 przez Geble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Ja wyszedłem z założenia, że nie ma się co podniecać olejem - lepiej zwykłego elfa co 8-10tyś wymienić niż cuda wynalazki co 20-30tyś. Mam 25tyś zrobione i zaraz 3 wymiana przede mną. Sama wymiana oleju w ASO to 58zł jeżeli jedziesz ze swoim olejem (i po całej operacji masz wpis w systemie). Jak przy zakupie pytałem, czy nie ma problemu jak będę chciał częściej olej wymieniać i ze swoim przyjeżdżać, to mi sprzedawca powiedział, że oni potem bardzo chętnie takie auto odkupią, które miało częściej olej zmieniany. Gwarancje bym też przedłużył, ale za późno się zgłosiłem - mogłem max po 3 miesiącach, a zgłosiłem się po pół roku. Edytowane 7 Marca 2017 przez deku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prosto21 Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Lej Elfa niemieckiego i spokojnie wystarczy. Co do serwisu to do olejów itd są bezpłatne przeglądy a przeglądają wszystko, podłączenie pod kompa, sprawdzenie błędów aktualizacja Rlinka i tak jak kolega napisał kroją za to nieźle.Mają również klimatyzację nabijać w tym pakiecie tak mi powiedziano. I dodam jeszcze raz 2200 zł Tak. ponad 4 tyś NIE. Mam w aucie całą specyfikacje co kiedy i jak ale nie chce mi się iść po nią. Jutro wezmę i napisze tutaj co i jak. Edytowane 7 Marca 2017 przez Prosto21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 W przyszłym tygodniu szykuję się pierwszej wymiany oleju (powinno stuknąć 1k km) No można i po tysiącu kilometrów wymienić, kto bogatemu zabroni ;]. Pewnie zero się zjadło? ;] Tak więc dzięki z góry za propozyje i ewentualny link skąd zakupić ten niemiecki ELF lub coś lepszego. Mój odnośnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 BTW. Ile oleju wchodzi do 1.2 TCE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 No można i po tysiącu kilometrów wymienić, kto bogatemu zabroni ;]. Pewnie zero się zjadło? ;] Nie, zero nie, zamiast 1 miało być 2 :) Pierwsze przepłukanie w celu eliminacji wszystkiego czego nie wyłapał filtr i magnesy. Potem faktycznie co 8-10k km. Dzięki za link :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prosto21 Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 4,6l chyba. niecałe 5 L na pewno. Tez kupuje w http://www.kolegaberlin.pl od lat.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi